Министерството на земеделието и големите хранителни вериги влязоха в спор

...
Министерството на земеделието и големите хранителни вериги влязоха в спор
Коментари Харесай

Производители: Достъпът на български продукти до големите вериги, е труден

Министерството на земеделието и огромните хранителни вериги влязоха в спор за цените и мястото, на което да се продават българските артикули. Ведомството изиска 50% от щандовете в огромните магазини да бъдат отделени за българска продукция. Ако хипермаркетите бъдат принудени в изключителното състояние да излагат повече районна продукция, дефицитът и цените ще скочат, предвидиха от Сдружението за съвременна търговия.

Затруднен е достъпът на българските артикули в огромните вериги супермаркети, съобщи Албена Симеонова от Асоциация „ Биопродукти " в „ Тази заран ". 10 години си разменяме писма с огромните хипермаркети, където желаеме да намерят място българските артикули. Ние разговор с тях нямаме, с изключение на някои изключения. Много министри са се опитвали да създадат нещо за българските артикули, само че за жалост, това не се случва, като се изключи единици, описа Симеонова.

Западните водачи предлагат да се усили локалният ресурс от храни, тъй като не се знае докога ще издържи системата на „ зелените коридори " в обстановката на пандемия и ограниченията на земеделското министерство ще спомогнат за това, счита Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Според него опасенията на огромните хранителни вериги за голям скок на цените и дефицит на артикули са „ пресилени ". Ако се случи недостиг, маркетите могат да го попълнят, счита Симеонова.

Това е вярна стъпка и „ всички асоциации в хранителната промишленост го поддържаха ", съобщи Вътев, само че означи, че в постановлението има някои недомислици като ограничаването от 200 километра за регион, от който супермаркетите да се зареждат с артикули от български производители, защото това няма по какъв начин да проработи при преработвателите.

Това, че български артикули включват непознати съставки като пипера, не ги прави непознато произвеждане, безапелационна е Симеонова. Какво се случва сега? Ти продаваш (на супермаркетите) един артикул за 4-5 лв., а те го оферират за 18, съобщи Симеонова.

В доста вериги има огромен подбор от български артикули, само че те не желаят да пренаредят своите щандове, изключително в изискванията на пандемия, счита Вътев.

Голям проблем за производителите са документите. Кирил Вътев означи, че поради узаконяването са му били направени 14 одита за много къс период.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР