Министерството на земеделието, храните и горите вече е представило проект

...
Министерството на земеделието, храните и горите вече е представило проект
Коментари Харесай

Порожанов в отговор на депутата Станислава Стоянова: Цифровото земеделие ще привлече младите хора в сектора

Министерството на земеделието, храните и горите към този момент е показало план на Стратегия за цифрово земеделие, която ще формулира целите и задачите на политиката в региона на цифровата промяна на земеделието и ще заложи съответни ограничения и действия за тяхната реализация. Младите аграрни производители са носители на капацитет за реализиране на прехода към цифрово земеделие. Автоматизацията на индустриалните процеси ще даде мощен подтик на продуктивността на труда и ще допринесe за по-ефективното оползотворяване на ресурсите и за образуването на постоянни приходи. Това съобщи през днешния ден министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на запитване на народния представител от Великотърновска област Станислава Стоянова.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ сложи въпроса - какви ограничения би трябвало да се подхващат в България за привличане на младежите в бранш „ Земеделие “? Обновлението на поколенията е приоритет в концепцията за новата Обща селскостопанска политика на Европейски Съюз, заради застаряването на хората, ангажирани със земеделска активност и обезлюдяването на селските региони, стана ясно по време на чуването в Народното събрание на земеделския министър, който приказва за подпомагането на земеделския бранш и трендовете в общата селскостопанска политика през новия програмен интервал.

По думите на министъра общата селскостопанска политика има забележителен капацитет за стимулиране на навлизането на млади аграрни стопани в бранша на земеделието, само че все пак не престават да се следят процеси на утежняване на демографската конструкция на заетите със аграрни действия и на обезлюдяване на селските региони, което не е единствено предизвикателство за България, а наклонност във всички държави-членки на Европейски Съюз и даже проблем от световно измерение. Според Порожанов една от действителните благоприятни условия за противопоставяне на тези отрицателни процеси, наред със стимулиране на придобиването на обучение, разнообразни образования и повишение на квалификацията, както и на безплатно даване на препоръки и съвещания, е осъществяването на ускорена цифрова промяна на българското земеделие. Министърът добави, че на равнище Европейски Съюз дефинирането на съответните потребности на младите аграрни стопани и използването на взаимодопълващи се ограничения по двата Стълба, в границите на бъдещата обща селскостопанска политика, съчетани с ограничения на национално ниво, които да улесняват достъпа на младежите до кредитиране, облекчения при пускане на бизнеса, благоприятни условия за придобиване на земя и възможни данъчни облекчения, ще се отрази удобно върху процеса по възобновяване на поколенията.

„ През последните години в страната ни се следи нараснал интерес от страна на младите към развиване на бизнес в региона на земеделието, което значително се дължи на предоставената поддръжка през последното десетилетие, ориентирана към обезпечаване на последователност сред поколенията и поощряване на предприемачеството измежду младите хора”, сподели още Румен Порожанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР