Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и

...
Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и
Коментари Харесай

Сдружението за модерна търговия изрази недоволство заради земеделското министерство

Министерството на земеделието, храните и горите лимитира свободната търговия и основава безпорядък на пазара посредством поредност от решения „ на парче “. Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година (това разпореждане, с което беше уредено обвързване да се продават български артикули на избрана повърхност в комерсиалните вериги) беше променено два пъти и още веднъж е налице груба интервенция в активността на комерсиалните вериги. В същото време несъобразените текстове на Закона за ръководство на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за спомагателни пестицидни инспекции на вносните плодове и зеленчуци водят до изчезнали артикули по тържищата, нараснали цени и митинги.
Това се споделя в позиция на Сдружението за съвременна търговия, изпратена до медиите.
От там показват недоумението си от признатото от Министерския съвет на 12 юни 2020 година Постановление № 118, с което се прави ново изменение на Постановление № 70. Поправката планува 90% от площта за излагане на някои млечни артикули (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за артикули, създадени от български производители от 100% сурово мляко. В момента при някои от изброените млечни артикули предлагането е даже над 90% , при други е под този %, а количествата се дефинират само въз основата на потребителското търсене. Сдружението припомня, че било ясно декларирано и на взаимния брифинг с министър Танева на 14 април, че комерсиалните вериги се афишират за отбрана на българската суровина, само че са изрично срещу намесата в продуктовата политика и разпределението на комерсиалните площи и всяка форма на ограничение на свободата на търговците на дребно да избират своя подбор, осигурявайки търсените от потребителите артикули.
Ограничителните текстове идват на фона на напъните на комерсиалните вериги да извършват поетите задължения, настояват от сдружението. В същото време, Министерство на земеделието внася промени в признатите регулации месеци след старта на дейностите, контрактувани и към този момент подхванати от комерсиалните вериги, написа в писмото.
Сурови санкции за храни без маркировка планува нов закон
Сериозно напрежение в бранша провокират и несъобразените текстове на Закона за ръководство на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за спомагателни пестицидни инспекции на вносните плодове и зеленчуци , оплакват се от сдружението. Резултатът от последната са изчезнали артикули по тържищата и към този момент покачени цени на някои от продуктите. Остават неизразени до дъно и терзанията за случайно задържане на камиони със стока, която се изхвърля след чакането на пробите от лабораториите на БАБХ – против това стачкуват вносители на плодове и зеленчуци от разнообразни райони на страната, които в този случай комфортно биват квалифицирани генерално като „ сив бранш “, с цел да се изясни мярката.
Това са единствено част от образците и дейностите на МЗХГ , които подлежат на доста сериозен взор и разбор, защото водят след себе си отрицателни последствия за целия бранш, а той се нуждае не от недомислени решения, а от поредна стратегическа линия в градивен разговор с всички участници по веригата на доставки.
В умозаключение от сдружението акцентират, че с помощта на свободната търговия, обезпечена от правото на Европейски Съюз, както и на работещите бизнес модели и ефикасната логистика на комерсиалните вериги, българите не се сблъскаха с недостиг на артикули и празни лавици в първите седмици на рецесията с COVID-19.
Търговските вериги са предвидим и добър сътрудник на българските институции и се надяват във всяка от тях да срещат също способен и благонадежден сътрудник. Обратното води до негативни последствия освен в този бранш, само че и в цялостното развиване и непоклатимост на икономическите и публични процеси и структури, припомнят от сдружението в писмото си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР