Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и

...
Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и
Коментари Харесай

Големите вериги обвиняват земеделското министерство, че не изпълнява ангажиментите си


Министерството на земеделието, храните и горите лимитира свободната търговия и основава безпорядък на пазара посредством поредност от решения „ на парче “. Това се споделя в публикувано до медиите мнение на Сдружението за съвременна търговия (СМТ). Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година беше променено два пъти и още веднъж е налице груба интервенция в активността на комерсиалните вериги. В същото време несъобразените текстове на Закона за ръководство на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за спомагателни пестицидни инспекции на вносните плодове и зеленчуци водят до изчезнали артикули по тържищата, нараснали цени и митинги.

Сдружението за съвременна търговия показва недоумението си от признатото от Министерския съвет на 12 юни 2020 г. Постановление № 118, с което се прави ново изменение на Постановление № 70. Поправката планува 90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за артикули, създадени от български производители от 100% сурово мляко. В момента при някои от изброените млечни артикули предлагането е даже над 90%, при други е под този %, а количествата се дефинират само въз основата на потребителското търсене. Както беше ясно декларирано и на взаимния брифинг с министър Танева на 14 април, комерсиалните вериги се афишират за отбрана на българската суровина, само че са изрично срещу намесата в продуктовата политика и разпределението на комерсиалните площи и всяка форма на ограничение на свободата на търговците на дребно да избират своя подбор, осигурявайки търсените от потребителите артикули.

Поредните ограничаващи текстове идват на фона на дългогодишната работа на водещите търговски вериги с българските снабдители и спомагателните обилни старания, които те поставят сега в поддръжка на локалното производтво в изискванията на рецесия. Сред тях са осъществяване на търговски акции, изкупуване на продукция от дребни районни производители, взаимни фондове за поддръжка при узаконяване за дълготрайно стабилно развиване, осъществяване на маркетингови акции в поддръжка на българските артикули и доста други. Търговските оператори освен прецизно извършиха и не престават да извършват поетите задължения, само че даже и ги надвишават, осъзнавайки отговорността си за поддръжката на българската стопанска система. В същото време, Министерство на земеделието, храните и горите не взима поради поетите задължения и предлага на държавното управление документи, които не дават отговор на контрактуваните ограничения и внася промени в признатите регулации месеци след старта на дейностите, контрактувани и към този момент подхванати от комерсиалните вериги.

Отново бихме желали да заявим, че българските артикули съставляват голям % от асортимента на комерсиалните вериги, а през последните два месеца те бяха увеличени в допълнение. Например, акция на BILLA България в поддръжка на родните артикули „ От българското по-хубаво няма “ предлага свежи плодове и зеленчуци, създадени в над 150 градини, лозя и оранжерии в цялата страна. Kaufland България показа първата си лична линия артикули от напълно български производители „ Брей! “, развива и фермерски щандове с съвсем 100 районни продукта от над 20 дребни мандри и фамилни ферми. Регионалните артикули от 26 района на страната са обозначен с кафяво сърце „ От нашия район “. 80% от производителите и доставчиците на плодове и зеленчуци, които веригата предлага, са български, и води диалози с още 280 нови снабдители.

Наред с осъществен експорт на български артикули за над 40 млн. лева за 2019 Lidl България разшири асортимента си с нови 92 български продукта, организира редица търговски акции с районни артикули в разнообразни стокови групи и започва цялостна акция „ Любимото идва при нас от цяла България “. Веригата магазини T MARKET започва акцията си “Избери България ”. 100% българско телешко и 100% свинско месо, над 80% свежи български храни и огромно многообразие от български снабдители на млечни артикули са единствено част от дългогодишната инвестиция на веригата в българското. “Наше си е ” е главното обръщение на акцията, с което се отбелязва мястото на българските артикули и дали стоката е районна. На щандовете на Фантастико могат да бъдат открити млечни артикули от над 50 български марки, като100% от предлаганото пилешко месо, 99% от телешкото и съвсем цялото свинско месо са български.

Сериозно напрежение в бранша провокират и несъобразените текстове на Закона за ръководство на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за спомагателни пестицидни инспекции на вносните плодове и зеленчуци. Резултатът от последната са изчезнали артикули по тържищата и към този момент покачени цени на някои от продуктите. Остават неизразени до дъно и терзанията за случайно задържане на камиони със стока, която се изхвърля след чакането на пробите от лабораториите на БАБХ – против това стачкуват вносители на плодове и зеленчуци от разнообразни райони на страната, които в този случай комфортно биват квалифицирани генерално като „ сив бранш “, с цел да се изясни мярката. Искрено се надяваме, че медиите ще покажат и разяснят и недоразуменията в признатия преди седмица Закон за агрохранителната верига.

Това са единствено част от образците и дейностите на МЗХГ, които подлежат на доста сериозен взор и разбор, защото водят след себе си отрицателни последствия за целия бранш, а той се нуждае не от недомислени решения, а от поредна стратегическа линия в градивен разговор с всички участници по веригата на доставки.

В умозаключение бихме желали да напомним, че с помощта на свободната търговия, обезпечена от правото на Европейски Съюз, както и на работещите бизнес модели и ефикасната логистика на комерсиалните вериги, българите не се сблъскаха с недостиг на артикули и празни лавици в първите седмици на рецесията с COVID-19. Членовете на СМТ биха желали да продължат да извършват поетите задължения, тъй като е в полза на потребителите – точно модерната търговия продължава да подсигурява качествени и свежи артикули на налични цени. Търговските вериги са предвидим и добър сътрудник на българските институции и се надяват във всяка от тях да срещат също способен и благонадежден сътрудник. Обратното води до негативни последствия освен в този бранш, само че и в цялостното развиване и непоклатимост на икономическите и публични процеси и структури.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР