Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) съобщи, че има

...
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) съобщи, че има
Коментари Харесай

Кампанията за директните плащания на фермерите може да се удължи със седмица

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) заяви, че има подготвеност да удължи периода на акцията за директни заплащания с една седмица. Крайният период на акцията е 15 май.

Всяка година публично акцията започва на 1 март, само че действително обработката на документите стартира месец, два по-късно. Винаги казусът е еднакъв – компанията, която поддържа системата ИСАК или не е определена или пък има някакъв проблем със системата.

Кампания 2019 не направи изключение от това предписание. Документи можеха да се подават от 1 март, само че заявките на фермерите не можеха да бъдат завършени. Така действително обработката на документите стартира в седмицата преди Великден – към 23 април, т.е. даже с удължаването на периода общинските служби за " Земеделие " ще разполагат единствено с един месец. Това води до напрежение и големи опашки от фермери.

Според МЗХГ повода за закъсненията е в наложителна регистрация на правни учредения за прилагане на земеделските земи. Те бяха въведени през 2015 година През първите години на използване беше очакван период до 15 февруари за регистрация на документите, доказващи съществуването на правни учредения.

Представянето на забележителен брой документи в края на периода водеше до несъмнено закъснение в регистрацията и обобщаването на правните учредения и предаването им на Държавен фонд " Земеделие " – Разплащателна организация за потребление при продаването на заявки за подкрепяне, се споделя в отговора на МЗХГ до Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР