Министерството на земеделието, храните и горите е осигурило горски служители,

...
Министерството на земеделието, храните и горите е осигурило горски служители,
Коментари Харесай

Около 2800 горски служители контролират лова и изпълнението на мерките за биосигурност

Министерството на земеделието, храните и горите е осигурило горски чиновници, които да управляват лова и спазването на ограниченията за биосигурност, свързани с разпространяването на африканската чума по свинете, съобщи пред публицисти заместник-министърът Атанас Добрев в землището на село Драгана, община Угърчин, при откриването на ловния сезон за малък и наедрял дивеч и груповия лов на дива свиня.

По думите му дружно с всяка от 2800-те ловни дружинки в страната има дежурни чиновници от горските и ловни стопанства, които да управляват и ревизират дали се съблюдават всички ограничения за биосигурност.

След излизане от ловните полета ловците би трябвало да създадат стерилизация както на високопроходимите си коли, по този начин и на обувките си.

Това се прави за предварителна защита, да не се популяризира болестта на територията на България. Колкото повече се съблюдават тези ограничения, толкоз по-голям е шансът за премахване на заболяването, изясни Добрев. По думите му ловните дружини наложително би трябвало да имат фризери, в които, в случай че има отстрелян дивеч, да се съхранява до излизането на пробите за африканска чума и трихинелоза по свинете. Тези проби ще се взимат от чиновници на държавните ловни или горски стопанства, които ще дават отговор за превозването им до лабораториите за проучвания. Резултатите от пробите стават подготвени до седмица. Страничните боклуци на животните се заравят в построените ями, които имат всички ловни дружини ", посочи заместник-министърът.

Пробата на трихинелоза, за която до момента ловците са заплащали по 12 лв., със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ към този момент е понижена на 6 лв., а тестът за АЧС е напълно за сметка на страната.

Заместник-министърът заяви още, че инфектираните зони са намалели и се дефинират по различен метод, защото пикът на болестта е понижен. "Той беше по време на най-топлите месеци - юли и август, до началото на септември. След като се видя, че се съблюдават тези 200-квадратни километрови ограничавания и след инспекции на европейските одитиращи институции, стана ясно, че в България съблюдаваме цялата европейска тактика за битка с африканската чума ", уточни Добрев, като означи, че по тази причина са подхванати по-леки ограничения. Ако има намерено огнище, се лимитира ловът единствено в радиус 1 кв. км. Ще има Б зона която е в границите на 2 спомагателни км, за самостоятелен лов без кучета. Третата зона е 5-километрова за колективен лов под контрола на горски чиновници, добави заместник-министърът.

Той сподели още, че сега 12 ловни дружинки са с настоящо огнище, в рамките 30 дни обратно, със зона А. Иначе старите случаи са 63-64, само че те са минали своя мониторингов интервал и сега териториите са свободни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР