Министерството на здравеопазването започва проект за промени в спешната медицинска

...
Министерството на здравеопазването започва проект за промени в спешната медицинска
Коментари Харесай

Медицинските хеликоптери се използват само за политическо шоу

" Министерството на здравеопазването стартира план за промени в незабавната здравна помощ, чиято цел е подобряване и усъвършенстване на модела на незабавната помощ у нас, разгласи през днешния ден министърът на опазването на здравето Славчо Богоев. Част от представянето на плана бе и присъединяване на санитарната авиация на компания “Ер Бан ”, чийто мажоритарен притежател е финансовата формация “ДЗИ – Росексимбанк ”,  март, 2004 г. 

" Университетска болница „ Лозенец “ показа най-новата си здравна услуга – оказване на незабавна здравна помощ с хеликоптер. Проектът е резултат от взаимните старания на Министерството на здравеопазването, Болница „ Лозенец “ и авиационната компания „ Хели Ер – САУ “ АД ", 25 юли, 2014 година

" Във връзка с постъпили журналистически запитвания уточняваме следното: процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с нужната здравна техника и обзавеждане, за обезпечаване на незабавна здравна помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана.Проектът е в развой на осъществяване. Срокът за осъществяването му е 36 месеца ",  27 ноември, 2020 г. 

 

Кратките известия от последните 15 години показват лупингите на българските здравни управляващи по тематиката санитарна авиация и цялостния й неуспех, замазван несполучливо с PR акции. Куп държавни управления обещаваха промени в незабавната помощ и пазаруване на медицински хеликоптери, които да покриват рискови потребности, само че машините се подвигаха от дребното на брой годни площадки основно за политическо шоу. Години наред държавата не може да реши дали да купува сама хеликоптери, или да употребява за задачата външни услуги. В това безвремие компанията, развила потенциал за оказване на въздушна здравна помощ - " Хели ер ", продаде безславно машините си през 2019 година и пилотният план с Министерство на здравеопазването катастрофира. Сега страната се пробва да си купи сама медицински хеликоптери, само че поръчката занапред ще се афишира. Има ли водач в хеликоптера и накъде лети той? 

 

Последна дупка на концепцията за незабавна помощ

 

Покрай участието в Европейски Съюз през 2014 година България изготви идея за развиване на незабавната помощ, без която нямаше да може да усвоява еврофондовете. Министерство на здравеопазването е огромен бенефициент по оперативна стратегия " Региони в напредък ", като планът за развиване на незабавната помощ възлиза на лева Уви, в новата идея санитарният въздушен превоз е заслужил тъкмо едно изречение. 

От него се схваща, че развиването на тази услуга не е приоритет. " С цел обезпечаване на въздушния хигиеничен превоз за оказване на незабавна здравна помощ се плануват благоприятни условия за общо прилагане на самолети и хеликоптери от няколко ведомства и построяването на хеликоптерните площадки наоколо до избрани лечебни заведения посредством подобаващи форми за финансиране ", написа в документа. Държавата не счита да прави нищо - текстовете са извънредно общи. Че въздушната медицина въобще не е приоритет, проличава и от проекта с съответни ограничения, които Министерство на здравеопазването афишира, че ще извършва до 2020 г.  Тук се дава обещание Министерството на опазването на здравето да написа стратегия. " Сега " не съумя да я открие.

В момента системата на опазването на здравето употребява хеликоптер и аероплан, обезпечени от Министерството на защитата, само че моделът не е сполучлив за потребностите на незабавната медицина. Вертолетът е в авиобаза Крумово и е с 30-минутна подготвеност за политане денем и 90-минутна - през нощта. Ползваният аероплан е в авиобаза Враждебна, като готовността в границите на служебното време е 120-минутна, а през нощта - 180-минутна. " Този профилиран въздушен превоз може да се употребява единствено на територията на страната. На този декор в Европа има доста сериозна организация на санитарната авиация за оказване на незабавна помощ на популацията ", се акцентира в концепцията за незабавна помощ на Министерство на здравеопазването.

Че машините на военните са несъответствуващи за медицински цели, са обяснявали неведнъж редица експерти по авиация. 

 

Хеликоптери ще има, но различен път

 

Хроничният дефицит на средства за Министерство на здравеопазването, бележит в концепцията за незабавна помощ, се случва в страна, която в последните години имаше лукса да харчи, меко казано, обилно. До тази година държавното управление разхвърляше с лекост милиарди за предпочитани съгласно него действия като автомагистрали и саниране, бойни самолети и кораби, на чийто декор финансирането на санитарната авиация наподобява смешна работа. Парите от националния бюджет за тази активност все не стигат. Не стигнаха и при завършилото преди дни гласоподаване на бюджета за 2021 година, дало мотив за нов скандал. Мнозинството не одобри никакви оферти на опозицията, включително и импортираното искане от Дора Янкова от Българска социалистическа партия за увеличение на бюджета на Министерство на здравеопазването с 25 млн. лева за пазаруването на два хеликоптера за медицински потребности.

Опитът на МЗ да успокои духовете с уверения, че хеликоптери вече се купуват по друга линия - с пари от европейските фондове, единствено отсрочи тематиката за светлото бъдеще. Избраната форма на финансиране - през еврофондовете, е равнозначна на най-малко година закъснение. Това към този момент ясно се видя от протеклите след това процедури. През март районното министерство откри процедурата за възлагане на плана на Министерство на здравеопазването, който бе утвърден в края на септември. Министерство на здравеопазването обаче още не е готово със заданието и занапред ще афишира социална поръчка за машините. 

Без скрупули оставаме скептични какво тъкмо ще се случи

с нея на фона на плачевното равнище на процедурите за възлагане на огромни публични поръчки у нас. Прогнозната стойност на плана е 20 млн. лева с Данък добавена стойност, като с тях се чака да бъдат купени два вертолета, да се обезпечи гаранционна поддръжка и образование на състава. Обявените периоди за осъществяване към този момент провокираха скандал - 36 месеца, само че това в действителност е оптималната дълготрайно на всеки един план, финансиран по оперативна стратегия " Регионално развиване ". Ясно е, че машините няма да дойдат скоро. МЗ, което в действителност няма потенциал в този бранш, се застрахова по нея с пазарна консултация и набра индикативни ценови предложения от заинтригувани участници, като изиска и мнението на специалисти по подготвяните условия. 

От получените мнения излиза наяве, че консултацията не е била непотребна. Забележки има към редица от авансово оповестените условия, в това число и декларирания главен цвят на хеликоптерите  - бял. " Този тип хеликоптери би трябвало да бъдат разпознаваеми и забележими отдалеко, тъй като кацат нормално на неподготвени места ", е написал в коментар по изискванията летецът Петър Иванов. " Обикновено медицинските хеликоптери са червени или жълти ", акцентира той. Според него документите навлиза в ненужни елементи като какви да са възлите за закрепване на моторите. " Надявам се никой производител не хвърля " наливно " мотори ", написа специалистът. Според него декларираното разстояние, което хеликоптерът би трябвало да може да покрива, без да му се изчерпи горивото - 340 км, е прекомерно огромно и не звучи в унисон с условието за така наречен златен час. Ако се цели покриване на огромни дистанции, без да се изградят 6-7 бази в страната със съответния брой хеликоптери, няма да се реализира нищо, се споделя още в мнението. Димитър Димитров акцентира, че огромна част от техническите условия не са базови за този тип хеликоптери. Той предизвестява, че наличното финансиране може да не стигне за 2 хеликоптера. " Оставам настрани обстоятелството, че стартирането с 2 машини е извънредно недостатъчно за покриване на потребностите ", написа Димитров. Министерство на здравеопазването към този момент разгласи, че след първите 2 хеликоптера възнамерява да купи други 5, само че в идващия програмен интервал. Накратко - в миналото, само че не в този момент ще има санитарна авиация и не бива да е бяла. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР