Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени

...
Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени
Коментари Харесай

Меджидиев: Екипите и площадките за медицинските хеликоптери трябва да са готови до май

Министерството на опазването на здравето сега прецизира къде ще бъдат ситуирани площадките и хангарите в страната за медицинските хеликоптери , които би трябвало да транспортират заболели пациенти до София. Това съобщи в Бургас здравният министър доктор Асен Меджидиев. По думите му доникъде на април месец би трябвало да завърши и образованието на медиците за въздушните коли за спешна помощ.

Специалистите, които ще обслужват пациентите в медицинските хеликоптери ще се образоват във Военно здравна академия.

„ Те първо би трябвало да минат на проби, с цел да се види дали могат за летят. През катедра авиационна медицина при проф. Алексиев. След това стартират образованието. В средата на април, най-късно в края на април те ще бъдат подготвени . Целта сега на този екип, който създадохме под егидата на президента, е с всичко да сме подготвени, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, където да кацат хеликоптерите, координационен център в София, преди да дойдат хеликоптерите. Това би трябвало да се случи преди май месец , с цел да може преди да дойдат първите два хеликоптера през юни-юли с екипажите, ние би трябвало да сме изцяло готови ”, съобщи доктор Меджидиев.

Първите подготвени експерти вйв ВМА ще бъдат анестезиолози и реаниматори.

Министърът на опазването на здравето е в Бургас във връзка старта на обновената след двегодишно спиране поради Ковид пандемията стратегия „ Детско здраве ”.
 Стела Костадинова
Прегледите са по самодейност на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и се реализират взаимно с Община Бургас. Водещи експерти от болница „ Пирогов ” през днешния ден ще извършат безвъзмездни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас изцяло гратис.
 Стела Костадинова
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР