Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна

...
Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна
Коментари Харесай

Стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания

Министерството на опазването на здравето започва процедура за включването на Спиналната мускулна недоразвитост (СМА) в листата на редките болести, с цел да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лекуването на болестта с лекарствения артикул Nusinersen. За да стане това факт медикаментът би трябвало да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен лист.

В момента тече образованието в клиники в Румъния и Испания на български експерти, практикуващи в наши лечебни заведения, да организират лекуването на СМА с Nusinersen. Водещи професори от УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив, СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, УМБАЛ „ Александровска “ и МБАЛНП „ Св. Наум “ към този момент са минали теоретично образование за използването на медикамента, като следва и практическо такова. Нашите експерти са обучавани по отношение на медицинските индикатори за включване на терапия, лечебните схеми за използване на медикамента, идентифициране и следене на резултата от лекуването, назначението на поддържаща терапия, изискванията, в които се ползва медикаментът и подготовката на пациента. В момента Министерството на здравеопазването, взаимно с национални консултанти в тази сфера, като професорите Търнев, Литвиненко, Божинова и Иванов, са в процедура за уточняване на схемите на лекуване и използване на този медикамент у нас. В средата на м. февруари българските здравни управляващи ще имат подготвеност да бъде проведено лекуването с Nusinersen и в нашата страна.

Към момента децата със Спинална мускулна недоразвитост аплайват пред Център „ Фонд за лекуване на деца “ за обезпечаване на лекуване с Nusinersen. До скоро това не беше допустимо, само че със заповед на министър Ананиев от ноември 2018 година лекарственият артикул Nusinersen е включен в листата по член 266 А, алинея 2 от ЗЛПХМ, което разрешава както същият да бъде закупуван от болничните аптеки, по този начин и да бъде прилаган на деца със СМА, утвърдени от ЦФЛД.

По този ред от Фонда към този момент беше утвърдено дете, което да замине за осъществяване на лекуването с Nusinersen в чужбина, след издаване на формуляр S2. За страдание, без значение от напъните на българската страна и издадения формуляр S2, с който страната ни подсигурява, че ще заплати на румънската здравна каса средствата, изразходвани за лекуването на детето, според европейското законодателство, на детето не е прибавен курс на лекуване с Nusinersen заради отвод за лекуване от румънска страна. Поради тази причина Министерството на здравеопазването се свърза с представителя на България в Административната комисия по съгласуваност на системите за обществена сигурност към Европейска комисия, която дава отговор за използването на регламентите по обществена сигурност и съответните формуляри. Представителят на България има правото да изиска информация от представителите на страните в административната комисия за аргументите за отхвърли да бъде признат формуляра S2. В случай, че казусът не може да бъде решен по този път, България ще изиска от административната комисия формалното разглеждане на въпроса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР