Министерството на здравеопазването спира строежа на детска болница в София,

...
Коментари Харесай

Проектът за детска болница започва отначало, договорът с ГБС се прекратява

Министерството на опазването на здравето стопира градежа на детска болница в София, стана ясно от писмо, изпратено от зам.-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров до гражданската самодейност " За същинска детска болница ". В него той оповестява, че още на 5 юли са спрени всички процедури, а договорът с консорциума " Детско здраве " ще бъде преустановен с едномесечно предупреждение. Основанието за това е прекратяването и на юридическото лице, което е страна по контракта. Това е държавната " Здравна капиталова компания за детска болница ", която сега е сключила контракт с консорциума " Детско здраве " за градеж на болничното заведение.

Консорциумът, в който вземат участие компании от групата на Главболгарстрой беше определен предходната година от тогавашния министър Кирил Ананиев да реконструира изоставената преди 30 години сграда в карето на някогашната Медицинска академия, в този момент Александровска болница. ГБС оповестиха, че ще съборят до основи сегашната постройка и показаха няколко разнообразни плана по какъв начин ще наподобява бъдещата болница. В същото време родители и медицински лица, обединени в гражданската самодейност, упорстваха този контракт да не бъде сключван, а след това - да бъде преустановен и градежът на болничното заведение да стартира през цялото време с напълно нов и съгласуван със актуалните медицински стандарти план.

Инициативата събра 90 хиляди подписа от цялата страна, а подписката беше изпратена и на предходния министър председател Бойко Борисов, и на настоящия длъжностен Стефан Янев.

В момента договорът за планиране, строителство и контрол на болничното заведение, която беше оповестена за национално важен план, е трансфериран на държавното сдружение " Здравна капиталова компания за детска болница ". Според напътствията на здравното министерство сдружението би трябвало да приключи всички действия по почистване на терена, срутване и строителство, след което ще бъде прекъсната и активността му, като по този начин ще бъде преустановен и договорът с консорциума " Детско здраве " - с едномесечно предупреждение.

Мотивите

Здравното министерство акцентира, че съображение за преустановяване на контракта е позицията на Министерството на районното развиване за посочевите в него действия. В края на юни служебният министър Виолета Комитова разгласи, че не може да позволи смяна в проекта за постройката и да я признае за съществуваща, а може да издаде виза за планиране и градеж единствено на чисто нова постройка. Договорът, който здравното министерство подписа през предишния април, обаче е за реорганизация на сегашната постройка за общо 77 млн. лева, като консорциумът получи 10% от сумата през октомври, приготви се за срутване и проектира няколко типа здания за терена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР