Министерството на здравеопазването си поставя за цел да постигне 10

...
Министерството на здравеопазването си поставя за цел да постигне 10
Коментари Харесай

МЗ планира да обхване 10% от хората над 65 г. с ваксина срещу грип тази година

Министерството на здравеопазването си слага за цел да реализира 10 % имунизационен обсег с противогрипна ваксина на възрастните над 65 години този сезон. Тази година за първи път стартира да работи национална имунизационна стратегия против грип за възрастните, които са най-рисковата група и са най-засегнати от вероятни тежки затруднения. Имунизацията против сезонен грип е изключително значима за хората в преклонна възраст, при които тежкото протичане и затруднения понижават до 60%, а смъртните случаи с 80%. В България 70 % от умрелите от пневмония през последните 10 години са хора над 60 години.

Плановете на Министерство на здравеопазването са последователно в идващите години покритието с противогрипната ваксина измежду възрастните да се усилва и да доближи 25% през 2022 година. Четиригодишната стратегия цели да обхване 1.4 млн. души над 65 години и е на стойност 7.7 млн. лв.. За тази година в бюджета са планувани 1.5 млн. лв., с които да се обезпечат 148 191 дози ваксини.

За 2020 година е плануван обсег от 17%, 251 924 дози ваксини и бюджет от 1.7 млн. лв.. През 2021 година е очакван бюджет от 2 млн. лв. за 296 382 дози ваксини и постигане на 20% обсег. И през 2022 година ще бъдат обезпечени 370 477 безвъзмездни дози ваксини за 25% обсег против 2.5 млн. лв..

Според Министерство на здравеопазването няма учредения за терзания, че е плануван прекомерно дребен брой пенсионери, които да бъдат имунизирани, през тази година, защото имунизационният обсег у нас е доста невисок. Осигуряването на безвъзмездни ваксини за възрастните от страната сигурно ще увеличи интереса към тях, само че все пак от Министерство на здравеопазването не виждат учредения за терзания.

От министерството се аргументират, че имунизацията против грип е включена като целесъобразна от 2005 година и се предлага годишно на всички рискови групи, в това число деца, пенсионери, живеещи в профилирани институции, военни поделения, хора с нараснал риск от заразяване поради специалността им като медицинския личен състав и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР