Министерството на здравеопазването си поставя за цел да подобри координацията

...
Министерството на здравеопазването си поставя за цел да подобри координацията
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага национална програма за насърчаване на донорството

Министерството на здравеопазването си слага за цел да усъвършенства координацията при донорски обстановки и да усили броя та донорите и трансплантациите. За задачата се плануват промени в отговорностите на лечебните заведения и координаторите по донорство, осведомителни акции и образования за лекари и други Това планува план на национална стратегия за поощряване на донорството, който Министерство на здравеопазването разгласява за публично разискване.

Основните усложнения при трансплантацията както в България, по този начин и в международен мащаб се дължат на дефицита на органи.

Малко донори и трансплантации

За петгодишен интервал 2014-2018 година междинния брой на осъществените трупни донори е 2.66 на 1 млн. от популацията на страната. В същия интервал междинният брой на неосъществените донори е 2.88 на 1 млн.. Общият брой донори (реализирани и нереализирани) в страната на един милион население е 5.54 за целия интервал.
За съпоставим интервал в Европейски Съюз междинният брой на осъществените и неосъществените трупни донори е 20.74 на един милион население.

През интервала 2010-2018 година в България броят на отводите от околните на евентуалните донори приблизително е до 20%. От 2014 година се поддържа устойчиво равнище на донорството, което е три пъти по-високо спрямо интервала преди 2010 година, само че за жалост към момента е извънредно незадоволително, регистрират от Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР