Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.Той

...
Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.Той
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите

Министерството на опазването на здравето сътвори профилиран уебсайт за имунизациите в България.

Той бе показан по време на семинар за публицисти " Ваксини и ваксинопрофилактика ". " В българското общество се обрисуват пет клъстера в отношението към имунизациите. Около 25% са твърдите последователи на имунизациите, към 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни посредством целенасочени послания и едвам към 12% са твърдите антиваксъри ". Това съобщи заместник-здравният министър доцент Михаил Околийски.



" Българският антиваксър с 15% представителност, подвига звук като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за жалост не е науката. Решението дали да се ваксинираш е прочувствено, а не рационално. Хората би трябвало да схванат, че имунизацията е за тяхно положително – схванат ли го, те ще го създадат “, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

За задачите на новия уебсайт на Министерство на здравеопазването е употребена платформата " Плюс мен " - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, с цел да дава информация за имунизациите против COVID-19. Актуализираният портал показва данни за наложителните и целесъобразни имунизации, всяко едно от болесттите, против които са ориентирани имунизациите, както и Националните стратегии за имунизация, които се осъществят в България. В уеб страницата могат да бъдат открити отговори на най-често задаваните въпроси и опровергаване на най-разпространените легенди, свързани с имунизациите.



На семинара бе показано и изследване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването " Нагласи към използването на българския имунизационен календар при деца ". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 година, са в поддръжка на наложителните ваксини и биха сложили всички и даже спомагателни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се сплотяват към мнението, че имунизациите от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 година би трябвало да останат наложителни.

По време на семинара доктор Кремена Пармакова, Дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор " към Министерство на здравеопазването разгласи, че към този момент е почнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната стратегия за профилактика на рака на маточната шийка. Така девойки от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат гратис ваксина против човешки папилома вирус (HPV). За създаване на ефикасна отбрана е належащо да се слагат две дози. Досега по Програмата се осигуряваха гратис имунизациите Gardasil. " Всяка трета жена в България сред 14 и 55 година е носителка на HPV зараза ", уточни доктор Пармакова и добави, че най-сигурният метод за предварителна защита против човешките папилома вируси, е имунизацията.

На форума стана ясно, че от сряда /27 септември/ стартира приложението на новата приспособена ваксина против XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции към този момент са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предопределени за лица над 12 година, а през идната седмица се чака и доставка на ваксини за деца сред 6 м. и 11 година

Д-р Радосвета Филипова, Дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор " към Министерство на здравеопазването, съобщи че по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година, тази година е обезпечено финансиране на 370 544 ваксини против грип. През идващите 3 години броят им последователно ще се усилва, като задачата е през 2026 година да бъде реализиран 35% обсег на целевата група.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР