Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното сдружение на

...
Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното сдружение на
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене


Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното съдружие на общините на Република България и Общинските препоръки по наркотични субстанции ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 15 ноември 2018 година с редица прояви в страната против тютюневата взаимозависимост и за мотивация на дейните пушачи за отричане от нея.

Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “, 2017 година /https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bulgaria_bulgarian.pdf/, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейски Съюз и е с съвсем седем процентни пункта над междинното за Европейски Съюз. Не по-малко от 28 % от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат всекидневно. Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни: разпространяването на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните девойки 30 % са постоянни пушачи, което е най-високото ниво в Европейски Съюз. Съгласно оценките на Световната банка цената, която заплаща здравната система на дадена страна за следствията за здравето от използването на тютюневи произведения съставлява сред 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен артикул в другите страни.

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими аргументи за болестност и смъртност измежду популацията. Данните в България демонстрират, че 13.5% от всички заболявания и 12.4% от смъртните случаи пораждат вследствие използването на тютюневи произведения. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година почти 650 000 дейни и пасивни пушачи умират прибързано. Във връзка с това Министерството на здравеопазването дефинира за мото на акцията на 15 ноември 2018 година: „ Спри в този момент за по-добро здраве на следващия ден ”.   Основната цел на акцията е дейните пушачи да преустановят използването на тютюневи и обвързваните с тях произведения.

Инициативите за разпространение на Международния ден без тютюнопушене започнаха в цялата страна още при започване на месец ноември. Те са ориентирани и към младежите, родители и деца за осъществяване на ефикасни превантивни действия за ограничение на пасивното тютюнопушене. Кампанията цели и да осведоми популацията по отношение на ефикасните способи за отричане от поведенческа и никотинова взаимозависимост, вследствие използването на цигари. Министерството на здравеопазването напомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушенето всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са ситуирани в Регионалните здравни инспекции в регионалните градове.

Сдружение „ България без пушек “ и тази година ще се причисли към отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като провежда Национална акция под надпис: „ Да спечелим дружно: един ден без цигари! “

Министерството на здравеопазването поддържа тази самодейност. С нея Сдружението моли всички жители да се включат в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, като спрат да пушат най-малко на 15 ноември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР