Министерството на здравеопазването работи за признаването на резултатите от антигенните

...
Министерството на здравеопазването работи за признаването на резултатите от антигенните
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Работим за приравняване на антигенните тестове към PCR

Министерството на здравеопазването работи за признаването на резултатите от антигенните проби като публични, наедно с тези от PCR проучванията. “Работим по този въпрос. На съвсем всички специалисти сега надвиват позициите в тази посока. Очаквам изрично мнение най-късно другата седмица и по-късно да има мой акт, с който да го създадем “, разяснява здравният министър Костадин Ангелов във вторник пред публицисти. По думите му на този стадий мнението на специалистите клони към приравняване на резултатите от антигенните проби с тези от PCR проучванията.

Ангелов сподели, че самият той постоянно е бил труженик за приравняването им, само че се преценява с мнението на специалистите. Коментарът на Ангелов идва откакто в края на предходната седмица Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) за " случай на Covid-19 " и включи бързите антигенни проби като лабораторен способ за доказване на инфекцията наедно с PCR проучванията.

Това дава зелена светлина на страните в Европейски Съюз, включително и България, да актуализират личните си дефиниции, тъй че хората с позитивни проби от антигенните проби да влязат в формалната статистика със инфектираните с всички произлизащи от това последствия.

Кактодо предходната седмица потвърждаването на резултатите от бързите антигенните проби с PCR беше мъчно налично, което оставя огромен брой инфектирани с Covid-19 отвън формалната статистика. Това с изключение на, че изкривява картината за заболеваемостта, основава проблеми с болничните, карантинирането и изолацията на инфектираните и техните контактни, затруднява и приемът в болница. Оставянето на хората с бързи антигенни проби отвън формалната статистика има и чисто финансови измерения, защото икономисва обществени разноски за болнични, за лекуване в болница и работа на първа линия на ангажирания медицински личен състав, защото за всичко това е належащо случаите да са доказани с PCR.

Въпреки променената формулировка за случай на ECDC Ангелов сподели във вторник, че няма изрично мнение на европейско равнище, а има рекомендация, която споделя, че в огромни колективи антигенните проби могат да се употребяват за скрининг и да се удостоверяват с PCR тест.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР