Министерството на здравеопазването публикува на фейсбук страницата важни указания, свързани

...
Министерството на здравеопазването публикува на фейсбук страницата важни указания, свързани
Коментари Харесай

Важно за ваксинираните с АстраЗенека: Кога трябва да потърсят медицинска помощ

Министерството на опазването на здравето разгласява на фейсбук страницата значими инструкции, свързани с имунизацията на " АстраЗенека ".

В обява за признаците, при които имунизираните би трябвало да потърсят здравна помощ, има 3 осведомителни бележки.

Посочва, че при поява на зной, болежка в гърдите, отичане на долните крака, продължителна болежка в корема, тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане и дребни кръвни петна под кожата, отвън мястото на инжекцията, би трябвало да се потърси лекарска помощ.



В различен пост от здравно министерство припомнят, че Националният имунизационен щаб предлага Оксфордската ваксина да се ползва с нараснало внимание при дами под 60-годишна възраст.

Съветът е имунизацията на " АстраЗенека " да не се ползва при дами под 60-годишна възраст, при която има нараснал риск от пораждане на тромбози (за задачата здравно лице снема анамнеза преди използване на ваксина против COVID-19).



Ползите от имунизацията надвишават риска, декларират още от здравното министерство като показва, че при 25 млн. сложени дози са открити 86 случая на тромбози.



Кои страни в Европа ограничиха потреблението й?

След като Европейската организация по медикаментите обаче уточни допустима връзка сред инжекцията и образуването на тромби министрите на опазването на здравето на страните от Евросъюза не съумяха да излязат с общи насоки за потреблението на имунизацията на " Астра Зенека ".

ЕМА разгласи, че обособените страни би трябвало да изработят личен метод за английската ваксина. Решението би трябвало да бъде взето според от растежа на заболеваемост и съществуването на различни ваксини. Някои страни към този момент одобриха ограничавания за потреблението на препарата при по-младите.

От през днешния ден Испания ще ползва имунизацията на " Астра Зенека " единствено за хора над 60 години. Мадрид ще вземе решение в границите на днешния ден дали да приложи втората доза на пациенти, получили към този момент първата доза.

Италия също предложи инжекцията на " Астра Зенека " за хора над 60 години. Англия съобщи, че лица под 30 години би трябвало да се ваксинират с различна ваксина.

Германия предходната седмица предложи лица под 60 години, получили една доза на " Астра Зенека ", да употребяват различен препарат за втората доза. Подобна мярка не изключват Франция, Финландия и Норвегия.

Франция предлага имунизация с " Астра Зенека " за лица над 55 години. Норвегия и Дания прекратиха изцяло потреблението на препарата.

Ваксината на " Астра Зенека " е най-евтината и най-разпространената в света. Липсата на условия за специфични фризери, както при други артикули против COVID-19, я прави най-вероятна основа на редица имунизационни стратегии в развиващия се свят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР