Министерството на здравеопазването предприема мерки за осигуряване на 24-часов достъп

...
Министерството на здравеопазването предприема мерки за осигуряване на 24-часов достъп
Коментари Харесай

Задължават аптеките да дават нощни дежурства

 Министерството на здравеопазването подхваща ограничения за обезпечаване на 24-часов достъп до лекарства, като в регионалните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта.

За задачата ще бъде направен график. Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат глобени. Това плануват измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Денонощните аптеки в България са едвам 30-ина от всички 3600 настоящи в страната. Денонощни аптеки липсват изцяло в райони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. Около 50 000 души в 16 дребни общини изобщо няма от кое място да си купят медикаменти, защото там аптеки няма.

За да работи непрекъснато аптеката би трябвало да дава отговор на избрани условия.

" Трябва да има най-малко четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната защита или стеснен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На последващо място - да има видеонаблюдение, да има паник бутон ", изясни професор Илко Гетов - ръководител на Български фармацевтичен съюз, представен от Българска национална телевизия.

Аптеките, които не дават отговор на изникванията, би трябвало да ги пригодят, а това ще усили разноските им. В сметките не влизат спомагателните хонорари за нощен труд. Според ръководителя на съсловната организация обаче глобите няма да са ефикасни, а могат да доведат до закриването на аптеки.

От фармацевтичния съюз въпреки всичко поддържат концепцията, с ангажимента че има доста елементи за изясняване. Окончателният вариант на препоръчаните промени ще бъде оповестен за публично разискване идната седмица.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР