Министерството на здравеопазването предложи два алтернативни модела за бъдещо развитие

...
Министерството на здравеопазването предложи два алтернативни модела за бъдещо развитие
Коментари Харесай

Новият здравен модел: НЗОК ще финансира лечение до 700 лв., пациентите ще доплащат

Министерството на опазването на здравето предложи два различни модела за бъдещо развиване на опазването на здравето. Промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. Новият модел, който изберем, би трябвало да работи за българските пациенти “. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, отдадена на бъдещето на опазването на здравето.

Министър Ананиев сподели още, че е належащо да се доближи до висока степен на единодушие и по-късно да се подхващат ограничения е законодателството. Здравният министър сложи двата нови модела на обществено разискване пред парламентарни и извънпарламентарни политически сили, съсловни, пациентски и научни организации, отрасловите комисии към Народното събрание и обществеността.

“Надявам се дружно да отчетем плюсовете и минусите и да изберем модел, след чието влизане в Народното събрание да не стартират занапред диспути, а да сме уверени, че определеният модел ще работи за хората “, разяснява министър Ананиев. Едно от предложенията за бъдещата промяна в здравното министерство е НЗОК да финансира лекуване на пациентите до 700 лева, а всичко нагоре да се поема от застрахователни фондове. За задачата експертите оферират въвеждане на наложителна месечна здравна застраховка от 12 лв., която също ще се разпределя на обществен принцип като 8-процентната вноска.

"В тавана от 700 лв. пациентите също ще имат съучастничество. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност, а останалите 15% пациентите ще заплащат кеш или посредством в допълнение непринудено обезпечаване. Според нас това ще облекчи пациентите ", уточни Ананиев.

Другият вид, препоръчан от министър Кирил Ананиев, планува цялостна демонополизация на НЗОК. „ Това е ново законодателство, избор, преценка, стандартизация на самите процеси, гаранции за сигурността на средствата “, сподели той.

По думите му демонополизацията на здравния фонд дава опция за състезание и конкурентност. "Това е философия на смяна, която се назовава заместващо обезпечаване - не в един народен фонд, в който се обезпечават всички, а в заместващи - ти да избереш къде ", сподели Ананиев. "Готови сме на градивен диалог, нови оферти и рецензия в името на българския народ “, изясни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР