Министерството на здравеопазването предлага т.нар "кръстосано донорство" да бъде разрешено

...
Министерството на здравеопазването предлага т.нар "кръстосано донорство" да бъде разрешено
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага кръстосаното донорство да бъде разрешено у нас

Министерството на опазването на здравето предлага т.нар "кръстосано донорство " да бъде позволено и в България. Предвижда се още приживе всеки да може да съобщи документално единодушие за донорство, оповестява bTV.

В пъти по-малко са донорите и осъществените трансплантации у нас спрямо другите страни от Европейски Съюз. На 1 милион души в България се падат към пет трупни донора при приблизително 20 за Европа.

При една пета от евентуални донори околните са отказали да дарят органите.

В Германия сходен тип донорство е неразрешено, а в страни като Съединени американски щати, Испания и Италия е разрешено. Във Англия има опция за т.нар "алтруистично даряване на орган " - бъбрек на чужд нуждаещ се.

Преди повече от година и двата бъбрека на Ненка Сапункова отхвърлят. Жената се избавя посредством така наречен „ кръстосано донорство”. Съпругът ѝ подарява собствен орган на нуждаещ се пациент от друго семейство, а член от другото семейство подарява орган на Ненка.

Операцията се прави в Турция, защото у нас сходни интервенции не са позволени.

Предлага се още пълнолетните жители приживе да могат категорично да декларират единодушие за донорство, което ще се вписва в указател. В момента документално може да се съобщи противоречие. Окончателното позволение ще продължи да зависи от роднините.

От Българския съюз на трансплантираните се оповестиха срещу дефинитивно решение на околните, тъй като то ще обезмисли решението на умрелия.

Разширява се кръгът от родственици, които ще дават позволение за донорство. При липса на по-близки ще се търсят последващи - до първи братовчеди. Ако умрелият няма близки, не може да бъде донор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР