Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние

...
Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние
Коментари Харесай

Дарете кръв! В цялата страна няма желаещи

Министерството на опазването на здравето насочва зов към всички, чието здравословно положение разрешава, да дарят кръв. Причината е, че доста са намалели искащите да дарят кръв през последните дни. Целта е да осигурим на лечебните заведения нужните им кръв и кръвни съставки, с цел да бъдат осъществявани животоспасяващите интервенции и незабавните медицински интервенции.

Само в София за интервала от 01.03. до 15.03.2020 година броят на кръводарителите е понижен с близо 600 души - 1138 души в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато кръводарителите са били 1739.

Екипите в центровете по кръводаряване ще работят с удължено работно време, а там, където е допустимо - и през празничните и почивните дни. Преустановена е само активността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната изключително състояние.

Гражданите би трябвало да знаят: осъществените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) посредством трансфузия или трансплантация. Следователно искащите могат да дарят кръв, без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Трансфузионните центрове в страната правят обикновен скрининг на кандидат-кръводарителите и не позволяват кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е основана прецизна организация, тъй че да се подсигурява в оптималната степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички чиновници в кръвните бази са снабдени и оборудвани с нужните защитни средства.

Къде може да дарите кръв - вижте в уеб страницата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Актуализираното работно време на центровете по трансфузионна хематология ще бъде налично на уеб страницата на НЦТХ, както и на уеб страниците на обособените центрове, в границите на утрешния ден, 20 март.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР