Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

МЗ препоръча четвърта доза ваксина срещу COVID-19 -

Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19 при всички лица на и над 18 година, които желаят, оповестиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина. Според напътствията на специалистите за преболедувалите слагането на бустера е не по-рано от 3 месеца след потвърждаване на диагнозата, при изработен цялостен имунизационен курс.

За кого е мощно целесъобразна

- Имунокомпрометирани;

- Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- Пациенти на хронична диализа;

- Пациенти с онкохематологични заболявания;

- Потребители и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора;

- Медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19;

- Възрастни хора на и над 65 година

Становището на Експертния съвет е по отношение на рекомендацията на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19.

Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ (пълния лист можете да видите тук).  

От понеделник, 27 юни, ще могат да се издава и документи за втора бустерна доза.

Сертификатът е еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4.

Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР