Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен

...
Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен
Коментари Харесай

Според МЗ няма необходимост всеки постъпващ в болница да бъде тестван с PCR тест за COVID-19

Министерството на опазването на здравето не утвърждава концепцията за въвеждане на наложителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение, декларират от министерството на Кирил Ананиев във връзка позиция на Българската болнична асоциация, Националното съдружие на частните лечебни заведения и Сдружението на общинските лечебни заведения в България.
По отношение на критерии за проучване за COVID-19 се ползват насоките на Световната здравна организация, а точно:
Наличие на признаци на остра респираторна зараза (внезапна поява на минимум една демонстрация: кашлица, нараснала телесна температура или затруднено дишане), непосредствен контакт с евентуален или доказан случай на COVID-19 или анамнеза за пътешестване в страни с записано вътрешно разпространяване на COVID-19. Обръщаме внимание, че назначението на PCR тест за COVID-19 се реализира по преценка на лекуващ доктор или на съответната районна здравна ревизия.
Считаме, че от здравна позиция няма нужда всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, в случай че няма медицински показания за това. Това на процедура не се прави за нито едно заболяване, споделят още от здравното министерство.
Освен това, въвеждането на сходно условие доста би затруднило навременния достъп на жителите до медицински услуги и здравни грижи.
От Министерство на здравеопазването напомнят, че в анекса към НРД попада „ Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 ”. Тази активност могат да извършват лечебните заведения и лаборатории, които имат контракт с НЗОК и попадат в заповедта на здравния министър, с която се дефинират лечебните заведения за лабораторно удостоверение на COVID-19 по PCR метода.
Приемът за диагностика и лекуване се реализира въз основа на здравословното положение и обвързваните с него индикации за болнично лекуване и не би трябвало да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия, споделят в умозаключение от Министерство на здравеопазването.
Вижте още:
Ананиев разпореди: Няма наложително болнично лекуване или изолираност без рекомендация на доктор
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР