Министерството на здравеопазването на Хърватия обяви търг за осигуряване на

...
Министерството на здравеопазването на Хърватия обяви търг за осигуряване на
Коментари Харесай

Хърватия обяви търг за закупуване на медицински хеликоптери

Министерството на опазването на здравето на Хърватия разгласи търг за обезпечаване на незабавна здравна помощ по въздуха с хеликоптери (HEMS) на стойност 63 милиона евро за базите в Сплит, Риека, Осиек и Загреб, заяви организация Хина.

Тръжната документи за първия оператор на подобен вид незабавна помощ в Хърватия планува да бъде подписан седемгодишни контракти за четирите хеликоптерни бази. Планират се 1500 летателни часа годишно или 10 500 летателни часа да интервала от седем години.

Доставчикът на хеликоптерната незабавна здравна помощ е задължен да обезпечи хеликоптери, оборудвани за здравната помощ, водачи и образование на медицинския личен състав.

Предвижда се да има 15 лекари и 15 медицински сестри в базите, където въздушната незабавна помощ ще бъде разполагаем 24 часа.

Министерството ще обезпечи гориво и място за оперативни бази на въздушната незабавна помощ на подобаващи места.

Така Хърватия би трябвало най-сетне да получи профилирана работа за незабавна хеликоптерна здравна помощ за своите жители и туристи, която ще подсигурява, че пациентите получават навременна здравна помощ в границите на „ златния час “, което може при положение на инсулт, инфаркт или политравма  да усили шансът за оцеляване с 30 % до 50 %, показват от здравното ведомство.

Планира се въздушната незабавна здравна помощ да бъде разполагаем при започване на 2024 година за дневни полети, а при започване на туристическия сезон на идната година за нощни полети.

Доставчикът на незабавната хеликоптерна здравна помощ би трябвало да подсигурява, че услугата е налична 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата от базите в Сплит и Риека.

Времето за реакция на незабавния медицински хеликоптер би трябвало да бъде  до пет минути след подаването на сигнала, а при нощни условия до 15 минути.

В случай че времето за реакция надвишава тези правила, санкцията е 100 евро за минута забавяне, като оптималната санкция на намеса е 1000 евро.

Хърватия чака незабавна хеликоптерна здравна помощ повече от десетилетие, а в това време са употребявани военни хеликоптери, които съгласно здравните служащи не са подобаващи за превозване на незабавни пациенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР