Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя предложението за промяна на методиката

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя предложението за промяна на методиката
Коментари Харесай

МЗ прие предложенията за промяна в наредбата за медицинската експертиза

Министерството на опазването на здравето (МЗ) поддържа предлагането за смяна на методиката за използване на отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. Това оповестиха от здравното ведомство след среща на министър Кирил Ананиев с представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания. В период до на следващия ден, 13 февруари, всички участници в срещата би трябвало да се произнесат дали утвърждават тази смяна.
" Това е първата и най-спешна мярка за възстановяване работата на Наредбата за здравната експертиза. Когато приказваме за хора с тежки увреждания, даже при един човек да има проблем, то той би трябвало да бъде решен . А анализите демонстрират, че има редица лица, които не са удовлетворени от дейностите на ТЕЛК през миналите 6 месеца ", разяснява Ананиев.
Предложението гласи: „ Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане, без значение дали са за болести от общ темперамент или за болести с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен обособен %, оценката на трайно понижената продуктивност се дефинира като се взима най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20% от сбора на % на всички останали увреждания “.
Освен това от организациите оферират „ в случай че водещото заболяване с 50% и над 50% трайно понижена продуктивност или тип и степен на увреждане е довело до други болести увреждания, които са с причинна следствена връзка от водещото заболяване, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно понижената продуктивност, е посочен обособен %, оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, се дефинира като се взима най-високият % по съответната насочна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 10% от сбора на % на всички останали увреждания “.
Като последваща стъпка министър Ананиев предложи основаването на работна група, която да приготви промени в Наредбата за здравната експертиза, откакто бъдат регистрирани спецификите на всички болести и тяхното отражение върху здравословното положение на хората с увреждания. В работната група ще бъдат включени представители на всички заинтригувани страни. Срокът за правене на измененията е 2 месеца.
Съгласно контрактуваното през предходната седмица организациите и сдруженията предоставиха на Министерството на здравеопазването 28 тъжби на жители за понижен от ТЕЛК % нетрудоспособност, подадени до 08.02.2019 година Проверката на Министерство на здравеопазването сподели, че в 4 от случаите е налице неспазване на Наредбата за здравната експертиза от страна на ТЕЛК съставите.
По отношение на другите 24 случая липсват експертни решения на ТЕЛК и не е предоставена здравна документи, въз основа на която да се извършат инспекции.
На срещата екипът на Министерството на здравеопазването предложи и пакет от ограничения, посредством които да се усъвършенства цялостната активност на здравната експертиза на ТЕЛК. През месец март ще бъде показана нова идея и смяна в осведомителната система, за повишение на контрола в системата на ТЕЛК. Промените ще включват създаване на съгласуваност сред осведомителните системи на НЗОК и НЕЛК, с цел да има достъп до първичната здравна документи и надзор върху наличието й. Стандартизиране на медицинските документи и усилване на контролно-методичната, консултативната и експертна активност на НЕЛК са измежду ограниченията, които предлага още Министерството на здравеопазването.
От март месец Министерство на здравеопазването, взаимно с МТСП и специалисти на Световната здравна организация, ще работят върху разбор на опциите за въвеждане на системата за сложна оценка на обществен и здравен статус на лицата.
Реакцията на омбудсмана
" Министерството призна, че има проблем с използването на новите правила. Данните също го демонстрират – 8 100 души, от 40 000 минали през експертиза през последните 5 месеца, са получили по-нисък % за тип и степен увреждане, което ги е лишило от права, от спомагателна пенсия и обществена поддръжка. Като омбудсман няма по какъв начин да не отвръщам на това ", безапелационна бе Манолова в изявлението си след срещата, съобщи БГНЕС.
Тя съобщи, че здравното министерство през днешния ден е направило и някои оферти за промени, които обаче не са били добре възприети. „ Те предложиха да се понижи процентът на главното заболяване, което се вземе поради за установяване на ТЕЛК-овото решение, от 80 на 71%, само че това бе беше признато “, изясни публичният бранител.
Предисторията
Тази заран Вера Иванова от НГИ " Системата ни убива " изпрати отчет до медиите, в който е изработен извода, че " няма основна разлика в % на нарастване на типа и степента на увреждането при експертизите, провеждани по новата и остарялата разпоредба. Наблюдава се нарастване на дяла на експертните решения със 7,25%, довели до понижаване на типа и степента на увреждане при новата разпоредба в съпоставяне със остарялата. Като цяло и при новата, и при остарялата разпоредба доминира делът на експертните решения, които не довеждат до смяна в оценката на типа и степента на увреждането – 64,35% и 70,17%, надлежно . "
В отчета се показва още, че " най-голям е делът на намаление на степента на увреждане при експертизата по новата разпоредба при лицата, които съгласно миналата им експертиза (по остарялата наредба) попадат в групата " над 90% тип и степен на увреждане без непозната помощ (ч. п.). " 17,02% от тези лица при новата разпоредба са минали в група “71%-90% без ч. п. " и " 14,87% са минали към „ 50%-70% без ч. п. ". Едновременно с това, на 14,89% при експертизата по новата разпоредба се е нараснала оценената степен на увреждане на " над 90% с ч. п. ".
По-рано денем стана ясно, че други майки от НГИ " Системата ни убива " настояват, че проблем в оценяването на положението на пациентите с ТЕЛК има и през днешния ден (12 февруари) в 15:00 часа ще внесат своя разбор в Министерство на здравеопазването. Според тях би трябвало да се премисли оценяването, защото с Новата разпоредба се взема поради единствено водещата диагноза, без съпътстващите, които постоянно водят до невъзможността на човек да извършва една или друга активност.


Преди дни ръководителят на парламентарната обществена комисия и някогашен отраслов министър Хасан Адемов удостовери, че има проблем с новата разпоредба за здравна експертиза.
" Дава се % за изгубена продуктивност, само че нищо не се споделя за положението на потребностите, по какъв начин човек би трябвало да преодолее съответните бариери, с цел да се възползва от обществената система или да отиде на работа. " Адемов удостовери, че има хора, които са ощетени.
В началото на месеца Шенай Димитрова от „ Системата ни убива всички “ разяснява пред Българска национална телевизия, че от самодейността са създали свое изследване: " В последна сметка се случи по този начин, че с разпореждане 152 - новата Наредба за експертиза - доста деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всевъзможен тип поддръжка, тъй като, на този стадий, експертното решение на ТЕЛК е един подобен повсеместен ключ. Ние нямаме сложна самостоятелна оценка на уврежданията, имаме здравна експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада изобщо от системата. Направихме едно изследване, което потвърждава, че в действителност за 6 месеца извънредно доста хора с увреждания, както и деца, получиха доста ниски проценти, което е обикновено, поради това че се взема поради единствено главно заболяване.
" Лекарите в комисиите не схващат, че отнемайки помощта на дете с увреждане действително го лишават и от обучение, тъй като родителят няма право да го съпровожда в учебно заведение, а то не може да бъде там без родител ", сподели още Димитрова пред " Хоризонт " и оцени наредбата като " извънредно огромно неразбирателство " и " негодна ". Тя добави че " самият ТЕЛК си е остарял, самият метод на оценка ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР