Министерството на здравеопазването контролира оперативното управление на Националната здравно-осигурителна каса

...
Министерството на здравеопазването контролира оперативното управление на Националната здравно-осигурителна каса
Коментари Харесай

Бивш шеф в здравната каса обвини министерството, че я контролира

Министерството на здравеопазването управлява оперативното ръководство на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), кадрува в институцията, дава непосредствено нареждания на административния личен състав и трансформира бюджетите на лечебните заведения. Това твърди някогашният подуправител на касата доктор Димитър Петров. Той изясни, че намесата от страната на министерството се реализира от зам.-министъра и ръководител на надзора на касата Жени Начева. По принцип НЗОК би трябвало да е самостоятелен от държавното управление орган, който има обособен бюджет, а шефът му се избира от Народното събрание.

Петров беше отхвърлен от касата по искане на шефа ѝ проф. Камен Плочев, който също евентуално ще напусне поста напълно скоро, откакто оставката му беше поискана от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. При напускането си Петров предизвести за безпорядък в институцията, защото Плочев не разбирал естеството на работата там.

По думите му тя кадрува в НЗОК, разпорежда се непосредствено на административния личен състав, трансформира бюджети на лечебни заведения. " Това освен че не е редно, само че съгласно мен тя прави серия от престъпления ", счита Петров. Подобни обвинявания той хвърли и при отстраняването си от ръководството на здравната каса.

В петък пък министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, защото изискал Народното събрание да актуализира бюджета на институцията през главата на министъра. Ананиев изясни, че Плочев се опитал да оправдае това с думите, че не погледнал какво подписва, когато парафирал писмото с искане за повече пари, изпратено до Народното събрание. Мотивът за желаната актуализация са отговорностите към непознати здравни каси за лекуване на българи.

Според освободения през декември подуправител на НЗОК Димитър Петров проф. Плочев изрично не е за поста шеф на касата, защото в никакъв случай не се е занимавал със здравно обезпечаване. " Изумен съм, че условията за шеф на касата са толкоз ниски, че са по-ниски от тези за шеф на районна каса ", разяснява Петров.

" Като си тръгвах, му споделих, че най-хубавото, което може да направи за касата и за себе си, е да се махне по най-бързия метод, тъй като той ще има проблеми ", сподели той и добави, че ръководителят на здравно-осигурителната институция не схваща какво се случва в нея, какво му дават да подписва. " Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го боязън ", сподели още доктор Димитър Петров. Според него, в случай че Плочев реши да не подава оставка, абсурдът ще се задълбочи.

Според Димитров разходът за погасяване на отговорности към непознати здравни каси е елементарно предвидим, защото парите се заплащат след 18 месеца, което значи, че нужните средства са били ясни през юни предходната година.

" Това е можело да се планува в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да сложи въпроса тогава ", сподели Димитров. Той обаче сложи и въпросът за какво тези разноски не са планувани и от надзора на касата, който се оглавява от Жени Начева.

Според Димитров сходни кавги ще не престават, до момента в който НЗОК не си възвърне характера на самостоятелна институция.

Д-р Петров разяснява също, че не е последовател на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 година системата на опазването на здравето ще се срине. " Има огромни проблеми, само че подобен апокалипсис не може да се чака ", съобщи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР