Министерството на здравеопазването изпрати чрез Регионалните здравни инспекции указание до

...
Министерството на здравеопазването изпрати чрез Регионалните здравни инспекции указание до
Коментари Харесай

МЗ: Пациентите със съмнения за метастази, ще бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ЯМР

Министерството на здравеопазването изпрати посредством Регионалните здравни инспекции напътствие до всички лечебни заведения, в които се прави диагностика и лекуване на онкологични болести. В него се показва, че заради прекъсване на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични болести, нуждаещи се от проучване за съществуване на метастази, би трябвало да бъдат пренасочвани към проучвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Министерството на здравеопазването е имало контракт за обезпечаване на технециеви генератори с компанията „ Новимед Фарма " ЕООД, подписан на 31.05.2018 година Фирмата е единствен вносител на този вид генератори за България и все още има недоставени количества в осъществяване на контракта с Министерство на здравеопазването. Въпреки извършените срещи с шефа на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по контракта ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се случи.

Припомняме, че с оглед гарантиране своевременното обезпечаване потребностите на популацията с радиоактивни лекарствени артикули и медицински произведения, на 21.12.2018 година здравното ведомство е провело социална поръчка с предмет „ Доставка на радиоактивни лекарствени артикули, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 година ", включваща 50 обособени позиции. Процедурата е отчасти прекъсната, защото за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. Предстои оповестяване в къси периоди на нова социална поръчка, като изследване на Министерство на здравеопазването демонстрира, че следва на пазара да се появят нови субекти - снабдители на технециеви генератори.

До сключването на контракт за доставка на технициеви генератори, министерството е основало нужната организация, с цел да не се позволява какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите с онкологични болести, при които е належащо осъществяване на проучване за съществуване на метастази.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР