Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ Христо

...
Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ Христо
Коментари Харесай

Здравното министерство дава болницата във Враца на прокуратурата

Министерството на здравеопазването изготвя отчет за нарушаванията в МБАЛ " Христо Ботев " – Враца, който ще бъде даден на прокуратурата.

Това съобщи министър Николай Петров на съвещание на здравната парламентарна комисия, където дава отговор на въпросите на депутатите по време на блиц надзор.

Задълженията на МБАЛ „ Христо Ботев “ може да доближат и над 20 млн. лева, сподели Петров.

Обявените все още близо 14 млн. лв. задължения са единствено главници. Когато към тях се прибавят лихви, такси на частните правосъдни реализатори, правосъдните такси, както и тези към юристите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани, без да пазят по никакъв метод ползите на болничното заведение. Фигурират наказателни лихви по 10 %. Никой не може да издържи на това, съобщи още министърът на опазването на здравето.

Проф. Петров дефинира практиките в лечебното заведение като тежки и порочни.

Като образец той уточни, че на една дребна повърхност във Враца са съсредоточени три лечебни заведения: регионалната многопрофилна болница, частна - също многопрофилна и още една болница, която е чартърен в постройката на регионалната. Последната не заплаща нищо за наем, защото договорът, подписан с нея, е за поправки, за което от МБАЛ „ Христо Ботев “ не са получили и стотинка. Получава се пречистване на пациенти в трите лечебни заведения. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „ Христо Ботев “, а „ по-интересните “ – в двете частни лечебни заведения, изясни министърът на опазването на здравето.

Справките демонстрират и редица други нарушавания - за скенер, който може да бъде закупен за 300 000 лв., е платено близо милион. Само за две години при един от предходните шефове на болничното заведение задълженията на лечебното заведение се усилват от 3 млн. лева на над 10 млн. лева

Това, което ще направи Министерство на здравеопазването за врачанската болница, е да преведе предплатено дотацията за раздалеченост и неотложност. Ръководният екип на министерството организира диалози с локалната власт, с цел да получи съдействието ѝ. Ще се борим да запазим болничното заведение, безапелационен беше проф. Николай Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР