Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса са обсъдили с

...
Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса са обсъдили с
Коментари Харесай

НЗОК и общинските болници обсъждат медицински стандарти и клинични пътеки

Министерството на опазването на здравето и Националната здравноосигурителна каса са разискали с шефове на общинските и регионалните лечебни заведения, опциите за промени в медицинските стандарти и логаритмите на клиничните пътеки, оповестява Българска национална телевизия.

Не е обсъждана обаче опцията за разпределяне на целева дотация от 30 милиона лв., поискана от лечебните заведения. Предложен е вид за облекчение на условията за брой експерти по някои клинични пътеки.

Директорите са предложили в специалности, като анестезиология, педиатрия и реанимация, където има дефицит на фрагменти, лекарите да подписват контракти с касата за половин работен ден.

Директорите упорстват и за разширение на пълномощията на експертите по вътрешни заболявания.

" Те не могат да лекуват хронична сърдечносъдова непълнота, което персоналните лекари лекуват. Те не могат ХОБ да лекуват. Практически нищо. Трябва някой да има под чието управление те да го извършат, да е стеснен експерт ", разяснява доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения.

" При тази липса на фрагменти мисля,че е време да настъпи подем на експертите по вътрешни заболявания. Тоест те да поемат една огромна част от болничната активност, тъй като въпреки всичко това е една доста необятна компетентност, която те са добили и са практикували години наред ", изяснява доктор Кети Маналова, шеф на МБАЛ Казанлък.

" Говорихме напълно единствено за логаритми на клинични пътеки и то в общи линии при изискване, че предстоят някакви медицински стандарти да излязат още веднъж, които са анулирани, а други да бъдат поправени. Това най-малко беше казано от страна на министерството, тъй че сме удовлетворени, че имаше среща, удовлетворени сме от сътрудниците от НЗОК за градивния разговор, който организирахме с тях ", добавя доктор Тотев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР