Министерството на здравеопазването е взело решение да преименува УМБАЛ Св.

...
Министерството на здравеопазването е взело решение да преименува УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Болница Св. Екатерина вече ще носи името на покойния проф. Александър Чирков

Министерството на опазването на здравето е взело решение да преименува УМБАЛ " Св. Екатерина " на името на нейния починал създател - проф. доктор Александър Чирков.

Предложението за преименуването на " Св. Екатерина " е направено още в края на 2020 година от предприемчив комитет.

им е подкрепена от доста известни лекари - възпитаници на специалиста-кардиолог, по този начин и много необятен кръг от политици и общественици, от някогашния министър председател на България Иван Костов и депутати като Хасан Адемов, Силви Кирилов и Кирил Ананиев, ръководителят на Българска академия на науките Юлиан Ревалски, само че и някогашния ректор на Унибит Стоян Денчев и шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков.

Сред претекстовете на основателите e по този метод да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, по този начин и за основаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Проф. Александър Чирков беше един от най-известните български експерти в региона на кардиологията. Той умря през ноември 2020 година на 82-годишна възраст.

Проф. Чирков е индивидът, направил първата трансплантация на сърце в България през 1986 година

В неговата школа са минали голям брой от най-големите български кардиолози като Генчо Начев, Юлия Джоргова, Божидар Финков, Иво Петров, Валентин Диков и други

Специализирал е сърдечна хирургия в Западен Берлин, като остава да работи в Германия в продължение на близо 20 години. Завръща се в България през 1984 година, като придвижва познанията си в областта на кардиологията и образова млади експерти.

На 14 май 1986 година прави първата сърдечна трансплантация в историята на България - и първа на Балканския полуостров. През 1994 година е основана Катедра по сърдечно-съдова хирургия към Медицинската академия, а проф. Чирков става неин началник. Постепенно тя прераства в университетска болница " Св. Екатерина ". Неин шеф от 2000 до 2022 година беше проф. Генчо Начев, който беше отхвърлен от Асена Сербезова при започване на юли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР