Министерството на здравеопазването е ангажирано с проблемите на пациентите с

...
Министерството на здравеопазването е ангажирано с проблемите на пациентите с
Коментари Харесай

Увеличават се болните от деменция


Министерството на здравеопазването е ангажирано с проблемите на пациентите с всички болести, в това число и с проблемите на пациентите, страдащи от заболяването на Алцхаймер и други положения, свързани с деменция.

В отражение на това този проблем е включен в Националната здравна тактика 2020. Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско запитване за болните от Алцхаймер и други заболявания, свързани с деменции, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Един от трите съществени цели на Национална здравна тактика 2020 е „ Създаване на условия за здраве за всички през целия живот". В него са показани политики, ориентирани към другите възрастови групи, както и към обособени групи от популацията - хора с увреждания, с психологични проблеми, уязвими групи.

В Националната здравна тактика е посочено, че в последните години всички развити страни отдават значителност на проблемите, свързани с деменциите, заради две съществени аргументи - високата заболеваемост, изключително изразена в страни със застаряващо население като България и спецификата на грижите за пациентите, които ангажират доста запаси на експертите и фамилиите.

Отразена е и констатацията, че в България към момента липсват съответни здравни и обществени политики и услуги за болните с деменция и техните фамилии. С оглед на това е заложено като належащо да се развие система за ранна диагностика на дементните положения, когато може да се реши рискът от развиване на дементен развой и да се създаде проект за грижи, които да забавят прогресиращия ход на болестта. Тя следва да бъде подкрепена от мрежа от профилирани услуги в общността - дневни центрове, центрове за краткотрайно и непрекъснато настаняване на дементните пациенти и обезпечаване на обществена отбрана и психическа поддръжка на фамилиите на болните. Изграждането на мрежа от налични и качествени интегрирани здравно-социални услуги в общността ще има превантивна роля във връзка с институционализацията на тези лица, акцентира Ананиев.
 Сградата на Министерство на здравеопазването Сградата на Министерство на здравеопазването / БГНЕС
Част от плануваните ограничения за осъществяване на политиката са свързани с: поощряване на здравословния метод на живот през целия витален цикъл и здравословно остаряване със специфичен акцент за хората над 50 годишна възраст; развиване на профилирани здравни услуги за предварителна защита на болесттите и затрудненията, присъщи за възрастните хора; поддръжка на ограничения за прекосяване от институционален и медицински модел на грижи за възрастните хора към услуги, предлагани в общността и фамилната среда, включително развиване на дълготрайната грижа; поддръжка за създаване на съответна мрежа от интегрирани здравно- обществени услуги в общността и домашна среда; образование за личния състав, предоставящ здравни услуги за възрастни хора, в това число в региона на психическата помощ и поддръжка за възрастни хора, дълготрайни грижи и др.; възстановяване на взаимоотношението сред държавния и неправителствения бранш при даване на здравни и обществени услуги за възрастни и предварителна защита на насилието.

Ананиев акцентира, че към този момент е признато изменение на Закона за здравето, с което са регламентирани интегрирани здравно-социални услуги. Това са действия, посредством които медицински експерти и експертите в региона на обществените услуги ще дават здравни грижи и здравно наблюдаване и ще реализират обществена работа, в това число в домашна среда, в поддръжка на деца, бременни дами, хора с увреждания и хронични болести и възрастни хора, които имат потребност от помощ при осъществяване на ежедневните си действия. Предстои с разпоредба на Министерски съвет да бъдат избрани изискванията и редът за даването на тези услуги, критериите и стандартите за тяхното качество и редът за реализиране на контрола по спазването им.

По въпроса за съществуване на лекарствен артикул за закъснение развиването на заболяването, министърът акцентира, че НЗОК заплаща изцяло или отчасти лекарствени артикули за домашно лекуване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР