Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които

...
Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които
Коментари Харесай

Борисов иска законодателни промени за улесняване на донорството

Министерството на опазването на здравето да изготви оферти за законодателни промени, които оптимално да улеснят донорството в България – това е разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет.

След като по-рано през днешния ден се срещна с околните на Адриан Петков, министър председателят Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да направи съвещания в Народното събрание и да се стартира работа по тематиката. „ Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци “, означи министър-председателят и добави, че може да се направи по този начин, че доста човешки животи да бъдат избавени.

Стенограма от съвещанието на държавното управление в сряда:

БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев, по какъв начин продължи срещата със фамилията на Адриан?

КИРИЛ АНАНИЕВ: Изразиха родителите на Адриан признателност от диалозите през днешния ден, тъй като са минали в доброжелателен и потребен дух.

БОЙКО БОРИСОВ: Свържи се с депутатите от Патриотичния фронт, с депутатите от ГЕРБ, обясни им съответния случай и ги запознай с концепциите, които фамилията предлага за донорството. Както към този момент разпоредих на Даниела Дариткова, която е ръководител на здравната комисия в Народно събрание и на теб, като министър, отворете спор за смяна – тъй че когато има авансово декларирано предпочитание за донорство, да не се стига до обстановки фамилиите да отхвърлят, както в тази ситуация оферират родителите на Адриан. Отворете дебата в Народното събрание, стартирайте акция за донорството, да се чуят позиции и „ за “, и „ срещу “. Проследете европейската процедура.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Възложил съм на следващия ден до обяд шефа на Агенцията по трансплантации да даде съответни текстове, които да ги обсъдим в управлението на министерството и да ги предадем по най-възможно бързия метод на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

БОЙКО БОРИСОВ: Защото на процедура в този момент има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци, а в това време изключително след произшествия или сходни произшествия може да се направи по този начин, че доста човешки животи да бъдат избавени. Седнете, отворете тематиката, още един път ви споделям, и вземете най-правилното решение, с цел да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, в случай че не се откри подобен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР