Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които

...
Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които
Коментари Харесай

Борисов: Отворете дебата в парламента за донорството

Министерството на опазването на здравето да изготви оферти за законодателни промени, които оптимално да улеснят донорството в България, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание, оповестиха от Министерски съвет. След като по-рано през днешния ден се срещна с околните на Адриан Петков, министър председателят Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да направи съвещания в Народното събрание и да се стартира работа по тематиката. „ Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци “, означи министър-председателят и добави, че може да се направи по този начин, че доста човешки животи да бъдат избавени.

На днешното държавно съвещание беше утвърден и планът на Закон за хората с увреждания. По време на разискването министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов показаха запаси към текстовете на член 40 от плана. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи безапелационната си поддръжка за Закона за хората с увреждания. „ Ние водихме нееднократен разговор, поехме уговорката и държа да си го приемем, по този начин както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценя, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме поставили подписите си, подсигурили сме си, че този текст ще одобри Министерският съвет “, добави министър председателят Бойко Борисов.

Стенограми от разискванията:


Дискусията по тематиката за донорството


БОЙКО БОРИСОВ: Ананиев, по какъв начин продължи срещата със фамилията на Адриан?

КИРИЛ АНАНИЕВ: Изразиха родителите на Адриан признателност от диалозите през днешния ден, тъй като са минали в доброжелателен и потребен дух.

БОЙКО БОРИСОВ: Свържи се с депутатите от Патриотичния фронт, с депутатите от ГЕРБ, обясни им съответния случай и ги запознай с концепциите, които фамилията предлага за донорството. Както към този момент разпоредих на Даниела Дариткова, която е ръководител на здравната комисия в Народно събрание и на теб, като министър, отворете спор за смяна – тъй че когато има авансово декларирано предпочитание за донорство, да не се стига до обстановки фамилиите да отхвърлят, както в тази ситуация оферират родителите на Адриан. Отворете дебата в Народното събрание, стартирайте акция за донорството, да се чуят позиции и „ за “, и „ срещу “. Проследете европейската процедура.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Възложил съм на следващия ден до обяд шефа на Агенцията по трансплантации да даде съответни текстове, които да ги обсъдим в управлението на министерството и да ги предадем по най-възможно бързия метод на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

БОЙКО БОРИСОВ: Защото на процедура в този момент има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци, а в това време изключително след произшествия или сходни произшествия може да се направи по този начин, че доста човешки животи да бъдат избавени. Седнете, отворете тематиката, още един път ви споделям, и вземете най-правилното решение, с цел да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, в случай че не се откри подобен.

Дискусията по отношение на плана на Закона за хората с увреждания


БОЙКО БОРИСОВ: Петков, това ли е, което сме поели като ангажимент?

БИСЕР ПЕТКОВ: Да, това е проектозакона, който поехме като ангажимент на днешното съвещание да бъде прегледан от Министерски съвет, с цел да постъпи в Народното събрание. Проектът е създаден в сходство с главните положения на Конвенцията за правата на хората с увреждания и дава отговор на главните претенции на организациите на хората с увреждания, в това число и на протестиращите майки от самодейността „ Системата ни убива “.

БОЙКО БОРИСОВ: Това ли е, което с Владислав Горанов и ти подписахте с тях?

БИСЕР ПЕТКОВ: Да, това е.

БОЙКО БОРИСОВ: Нямаме фрази, думи изменени, които да възникне нещо проблем от това, което Горанов като мой представител там подписа? Кажи Горанов?

БИСЕР ПЕТКОВ: Само аз да кажа, законопроектът беше подсилен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, през вчерашния ден на Националния съвет за тристранно съдействие не получи поддръжка от работодателите, не са съгласни с въвеждането на квоти за хора с увреждания в законопроекта, това е главното им противоречие. Така че това е обстановката, той е импортиран във типа, в който получи поддръжка в Националния съвет за интеграция за хора с увреждания.

БОЙКО БОРИСОВ: Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Господин министър председател, доста деликатно проследихме при разглеждането на материала за днешното съвещание да не се отклоним от поетите задължения и не сме се отклонили на сантиметър от поетите задължения, само че аз не преставам да не поддържам член 40, който основава ангажимент и образува квоти във връзка с най-малък брой заети хора с увреждания. Предвидено е в законопроекта работодателите да се задължават да назначават служащи и чиновници с увреждания, като шеф със списъчен състав или наети чиновници от 50 до 99 две лица с трайни увреждания, за работодатели със 100 и над 100 служащи и чиновници 2 % от приблизително списъчния състав. Има несъмнено хипотези за освобождение от задължението да наемат такива хора, само че в случай че не са освободени от задължението и не изпълнят квотата, работодателят дължи ежемесечно компенсационна вноска са го нарекли, това си е квази данъчно облагане, 30 на 100 от минималната заплата за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане. Според мен по този метод няма да се реши казуса със заетостта на хората с увреждания. Този проблем не би трябвало по реда на принудата да бъде прехвърлян върху действителния бранш и за мен подобен ангажимент аз не бих и не поддържам. Мнозинството в Министерски съвет да реши каквото реши. Одобрил съм финансовата аргументация с поетия ангажимент за обезпечаване на спомагателен запас в размер на 150 милиона за политики за хората с увреждания, само че тази мярка, планувана в закона не я поддържам. Ако вие решите обаче, подкрепяйте, за мен това е неточност.

БОЙКО БОРИСОВ: Колега Симеонов!

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Също съм акредитиран от съвета за тристранно съдействие да ви осведомявам, че работодателските организации са изрично срещу тъкмо този член 40 в двете му алинеи, в едната, в която се постанова задължението за 2 % назначение на инвалиди във компаниите, които са с над 50 индивида, и второто, налагане на глоба в размер на 30 % от минималната работна заплата за всяко незаето от неработоспособен място. Ситуацията в България сега е такава, че всеки неистово на всички места търси работна ръка, работна ръка не доближава и никой не гледа дали са инвалиди, дали са здрави хора. Но с това условие ние сътворяваме една неспособност за реализирането на тези законови текстове, защото през вчерашния ден беше изложена информацията, че компаниите с сред 50 и 100 индивида са 5500, в които работят 1 200 000, с други думи би трябвало да бъдат назначени при използването на закона 24 000 инвалиди. Хайде да забележим от кое място ще ги намерим тези 24 000 инвалиди. И защото няма от кое място да ги намерим, глобата в размер на 30 %, тъкмо както споделя министър Горанов, се трансформира в налог, в един индиректен прикрит налог върху дребния бизнес. Точно този малък бизнес, който ние в програмата сме поели ангажимент да насърчаваме и да поддържаме. Така че, аз изрично няма да поддържа този законопроект. Благодаря на министър Горанов, че станахме двама. Не моля към сътрудниците да не го поддържат, тъй като законопроектът е доста логичен, доста изчерпателен в останалата си част, той да вземем за пример взема решение въпроса с повишението на заплащането, което беше изисквано и належащо на актуалния стадий от развиването на българското общество. От друга страна, основава отговорностите за основаване на налична среда, тъй че законът би трябвало да бъде признат, само че тук би трябвало да има промяна, тъкмо поради това, че той нанася удар върху дребния бизнес аз няма да поддържа закона.

В умозаключение в случай че позволите едно изречение отвън тематиката. Искам персонално да благодаря на министър Петков и на екипа, който работи толкоз време, близо половин година, под голям напън, напрежение, бих споделил под нервност, и макар че беше заченат в грях, въпреки всичко законопроектът е логичен и е добре изработен. Благодаря на хората, които работиха и събота и неделя, нямаха отмора и август, въпреки всичко те съумяха почтено да свършат отговорностите, които трябваше да свърши изпълнителната власт. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Възможни са два разновидността или в случай че се обединим, че изпълняваме уговорката си сходен законопроект отговарящ 99 на 100, тъй като вътре в него има още неща, които за мен остават неразумни и ги одобрявам под напън. Ако приемем, че изпълняваме някакъв ангажимент го внасяме по този начин, даже с член 40. Аз обаче не считам, че държавното управление, на която и да е било страна би трябвало под напън да прави нелепости в нормативната уредба, било и във всички други свои решения. Не съм склонен без значение от това какви демократични или не демократични начини се употребяват за влияние върху публичното мнение ние да раждаме ирационални правила единствено и единствено да угодим на някой.

Два са разновидностите, или го одобряваме във типа, в който е препоръчан от Петков с тази и някои други недостатъци, само че тази е най-неприемлива за мен или го одобряваме на вносител, има техническа опция за няколко часа Петков да си го прередактира, уговорката ни е да бъде импортиран до петък, би могъл да бъде импортиран до петък с отпадането най-малко на тази мярка, по този начин както е планувана в законопроекта.

За мен без значение от натиска би трябвало държавното управление да си резервира физиономията и рационалността, и тук с изключение на поздравленията към екипа на министър Петков, ще прибавя и това, че без значение кой е против него, а това е най-социално уязвената група – родители на деца с трайни увреждания, не трябва тежките обществени проблеми да водят до това да одобряваме глупави решения, а в закона има такива и в този момент. И тъй като знам, че в Парламента няма политически потенциал да се окаже отпор на решения в интерес на уязвими групи хора, най-малко ние да си запазим физиономията и да махнем неща, които са ирационални.

Това са двата разновидността или незабавно отива или се редактира в тази му част.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз изрично поддържам закона, тъй като всички тези изброени организации, които в този момент реагират, когато вървяха митингите услужливо си мълчаха. Така че, ние водихме нееднократен разговор, поехме уговорката и държа да си го приемем, по този начин както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценя, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме поставили подписите си, подсигурили сме си, че този текст ще одобри Министерският съвет.

Приемаме закона, гласувайте, два „ срещу “ до тук има, останалите са „ за “, тъй че го одобряваме.

Има причини, само че отново споделям, когато възникне един път казуса, тогава би трябвало незабавно да се реагира, а не месеци по-късно да търсим рационални решения. Това трябваше още юли, август да бъде завършило!

Приемаме точка Б7 с два гласа „ срещу “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР