Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за

...
Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за
Коментари Харесай

Демерджиев: Липсват данни за настаняване на 3 200 бежанци

Министерството на вътрешните работи ще би трябвало да актуализира данните за настанените в хотели украински бежанци, заяви в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. От думите му стана известно, че описите, с които все още се работи, не са напълно точни. " От тествани 14 000 души, се оказа че 3 200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са ", каза той. 

След приключването на програмата за подкрепяне на хотелиерите е направен и лист с държавните бази, в които бежанците от Украйна, получили статут за краткотрайна протекция, ще бъдат настанени. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат задоволително. 

„ Направили сме лист с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един миг няма да позволим да сме в обстановка, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще избираме базите, които се намират край морето, с цел да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в региона на Бургас “, сподели още вътрешният министър. 

На 31 октомври Иван Демерджиев разгласи, че държавното управление е взело решение за продължение на помощта на жителите от Украйна, като тя ще продължи посредством настаняването им в държавни бази.

" Предвидили сме нужните места и благоприятни условия за това. Ще бъде даден 15-дневен период, доникъде на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подобаващите държавни бази. Причината за това решение се крие в събитието, че това е процедура за Европейския съюз. Само България и още две страни – Кипър и Ирландия, дават такава протекция за безграничен интервал от време. Отдавна е привършен интервалът, за който се дава тази протекция “, уточни Демерджиев. 

Министърът добави, че по този начин служебното държавно управление прави всичко належащо да подсигурява, че украинските жители ще бъдат настанени на подобаващи места през сегашния зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент би трябвало да откри трайно решение на казуса. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР