Министерството на вътрешните работи не иска да даде отговор колко

...
Министерството на вътрешните работи не иска да даде отговор колко
Коментари Харесай

МВР: Колко полицаи изпращаме на протеста е служебна тайна

Министерството на вътрешните работи не желае да даде отговор какъв брой полицейски чиновници от цялата страна са били командировани на 2 септември за първия антиправителствен митинг под надпис " Велико национално въстание ". В отхвърли по Закона за достъп до социална информация на заявление от " Сега " се споделя, че броят на служителите на реда съставлява служебна загадка, защото при конюнктура на нараснали публични безредици тази информация би могла да попречва дейностите по опазването на публичния ред в страната.

От вътрешното министерство по този въпрос дават отговор само, че командированите чиновници са от дирекция " Жандармерия " и регионалните дирекции. Абсурдно е обаче, че МВР не дава информация и за общия размер на командировачните, които са били изплатени на униформените, изпратени на митинга. Силовото ведемство дава отговор, че нито Главна дирекция " Нациолнална полиция ", нито Главна дирекция " Планиране и ръководство на бюджета "  могат да създадат желаната информация.

Така и не излиза наяве какъв брой е коствало на бюджета на Министерство на вътрешните работи това командироване на служители на реда в София. В обществените мрежи се разпространиха фотоси на стотици патрулни коли да влизат в стройна редица по бул. " Цариградско шосе ". Това остави усещане, че поради огромната готовност на униформени, редица обитаеми места останаха за няколко дни без съответно полицейско наличие и сигурност. В същото време вътрешното министерство твърди в отговора си до " Сега ", че няма изплащани бонуси на служители на реда, взели участие в защитата демонстрациите на 2 септември, защото такива не са планувани в Закона за Министерство на вътрешните работи, в който са регламентирани възнагражденията.

Без никакви претекстове вътрешното министерство отхвърля да отговори на " Сега "  извършвана ли е вътрешна инспекция дали измежду служителите на реда, които извършват служебните си отговорности на митинга, има такива, които работят като частни охранители, макар че нямат това право. Вместо да даде желаната информация обаче, МВР оповестява, че не е наемало компания за частна охранителна активност, както и че външни за системата лица не са взели участие.

Без отговор е оставен и въпросът дали има открити нарушавания за непозволено потребление на помощни средства като бокс от страна на полицейски чиновници по време на митинга на 2 септември. От Министерство на вътрешните работи изброяват само позволените помощни средства като белезници, палки и други и в кой закон са регламентирани. В отговора на вътрешното министерство се споделя още, че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед на регионалните дирекция, Столична дирекция на вътрешните работи, и Групово дело " Жандармерия " да проведен боеви прегледи, при които да се извърши инспекция на униформеното облекло, пагоните, емблемите, надписите и отличителните знаци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР