Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар на

Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар на ...

След 17 години преследване арестуваха лидера на баските сепаратисти.

Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар на баската сепаратистка екстремистка организация ЕТА е арестуван във Френските Алпи, информират АП и Би Би Си. От 2002 г. властите издирват Хосе Урутикоечеа Бенгоечеа, познат като Хосу Тернера. Той е обвинен в престъпления срещу човечеството.

В съобщение министерството пояснява, че Гражданската гвардия на Испания и френските разузнавателни служби са арестували Тернера тази сутрин в Саланш - град с 16 000 души население в източната част на Френските Алпи.
Испанската прокуратура обвинява Тернера в атака с кола бомба пред казарми на гвардията през декември 1987 г., при която загиват 11 души, включително пет деца. От 1989 г. до 2000 г. лежа във френски и испански затвори.

ЕТА - Euskadi Ta Askatasuna или "Баско отечество и свобода" е баска организация, която се бори за независимост на Баския. Основана е през 1959 г. Тя е избила повече от 850 души по време на борбата си за независима държава в Северна Испания и Южна Франция.

Организацията спира огъня през 2011 г., предава оръжията си през 2017 г. и се саморазпуска през 2018 г. 
Политическият лидер на ЕТА е арестуван след 17-годишно бягство от властите.

Източник: blitz.bg