Министерството на вътрешните работи (МВР) заяви, че не може да

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) заяви, че не може да
Коментари Харесай

МВР се опроверга: Нямаме кадри, че на протеста срещу БФС е имало бой между агитките

Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщи, че не може да потвърди, че на размирния митинг против управлението на Българския футболен съюз (БФС) на 16-и ноември е имало " всеобщ конфликт сред враждуващи почитатели ". Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов до депутата от " Продължаваме промяната Демократична България " Кристина Петкова в границите на парламентарния надзор, предава " Дневник ".

В първите часове след конфликтите сред полиция и протестиращи, при които се стигна до използването и на водно оръдие, заместник-директорът на Столичната полиция Стефан Иванов оправда потреблението на полицейска мощ точно със сборичкване сред агитките. Той съобщи, че в един миг сред агитките на ЦСКА и " Левски " е почнал всеобщ пердах и това по думите му е била една от главните аргументи полицията да отговори твърдо, в това число с водно оръдие. Тази теза беше повторена и на идващия ден при първия брифинг на Министерство на вътрешните работи след митинга, тогава шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов съобщи, че е експанзия е имало и сред обособените представители на другите агитки.

От отговора се схваща, че " Министерство на вътрешните работи не разполага с видео фрагменти доказващи всеобщ конфликт сред враждуващи почитатели ".

Ако такива бъдат получени, ще бъде осъществена инспекция.

Равносметката от митинга беше близо 20 потърпевши жители, над 30 потърпевши служители на реда и 38 арестувани протестиращи. До средата на предходната седмица (22 ноември) беше известно за трима отстранени служители на реда, за които има данни, че са използвали несъразмерна мощ. Ръководството на Министерство на вътрешните работи беше изслушано и в парламентарната отраслова комисия, когато даде обещание, че ще има още формирани инспекции и отстранени чиновници. До момента не е известно какъв брой още са отстранени, какъв брой са с дисциплинарни производства и дали има уволнени.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР