Министерството на вътрешните работи иска да бори престъпността с видеонаблюдение.

...
Министерството на вътрешните работи иска да бори престъпността с видеонаблюдение.
Коментари Харесай

МВР иска „Биг Брадър“ за всички райони с висока престъпност

Министерството на вътрешните работи желае да бори престъпността с видеонаблюдение. Това стана ясно от думите на шефа на ведомството Валентин Радев, който показа целите на ръководената от него конструкция с оглед управническата стратегия на държавното управление. Затова той ще упорства регионите на страната, където има концентриране на повече закононарушения, да бъдат напълно покрити с камери. "Ще настояваме като непрекъсната мярка в бюджета на Министерство на вътрешните работи за съоръжение и униформи. Пълно реализиране на видеонаблюдение на общините в криминогенните региони, също. Министерство на вътрешните работи е изпратило помощ на всички места, където се е поискало ", изясни Радев, представен от БГНЕС.

Следващата мярка за битка с ширещата се битова престъпност е двойно увеличение на потенциала на Министерство на вътрешните работи - от 1000 на 2000 души. "Надявам се бранш "Сигурност " да бъде подкрепят в идващия бюджет, не знам с какъв брой, тъй като първият приоритет на кабинета е образованието. Мотивацията на чиновниците е доста значима. Има ограничения за нея - една от тях е обвързвана с възнаграждението, какви заплати получават служителите на реда, ще се усилват ли, с какъв брой и по какъв начин. Вече искащите за служители на реда минават бройките, 10 за 1 място ", сподели вътрешният министър.

Oт друга страна той изрази мнение, че освен в Асеновград, а и в други горещи точки би трябвало да има полицейски ръководства. Кметът на общината Емил Караиванов заречен до края на месеца да приготви краткотрайна сграда за полицейско ръководство. "Ние сме подготвени с щата. В момента се ревизира дали по всички други горещи точки, свързани с такива случаи, е имало полицейски ръководства, с цел да може в случай че няма да се открият такива. Това може да стане дружно с локалните управляващи ", сподели още Валентин Радев. Валентин Радев акцентира, че досега са усвоени, контрактувани и разплатени над 57 млн. евро от евросредствата за защита на границата. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев по време на брифинг, на който бяха показани целите на ведомството според управническата стратегия на кабинета. "Удължихме периода за асимилиране на тези 160 млн. евро европейска помощ за октомври 2018 година Надявам се, че ще се движим сполучливо. До момента са разплатени 57 млн. евро, това са близо 35% от цялата сума. Уверени сме, че ще успеем да усвоим до края тези 160 млн. евро с удължаването на периода ", сподели Радев.

Той посочи, че все още за защита на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той добави, че други 41 процедури за към 32,5 млн. евро са в развой на подготовка. Радев разясни, че защитата на границата е част от целта на Министерство на вътрешните работи, обвързван с миграционната политика.

Сред целите на вътрешното ведомство са повишение на сигурността на страната, минимизиране на рисковете за национална сигурност. Издадена е заповед на премиера за работна група до края на октомври.

Миграционна политика и недопускане не противозаконни мигранти е вторият приоритет. Афганистан и Ирак са страните, от които жители регулярно са връщани. Повишаване на потенциала за защита на границата е част от целта. Противодействие на корупцията и тероризма - бърз продан сред партньорските служби, също са измежду целите на вътрешното ведомство.

Друг приоритет са дейности против телефонните измами. Сформиран е независим отдел в полицията, който да се занимава единствено с този тип престъпност. Предстои съставяне на работна група от прокуратура, полиция и разследване, която да извърши разбор и да предложи ограничения против тези измами. Имаме прогрес по отношение на закупуването на румънски сим карти, които употребяват телефонните измамници, изясни Радев.

Противодействие на трафик на хора, киберпрестъпност също са част от ограниченията, които Министерство на вътрешните работи би трябвало да извърши. Като част от битката с престъпността в мрежата, ще бъдат следени обществени мрежи за противозаконни материали, които ще бъдат унищожаване на противозаконни материали, които да бъдат премахвани. Друг приоритет е битка против всеки сигнал за корупция, като тук се чака роля да изиграе новият антикорупционен закон.

778 нови служители на реда са назначени в първите 7 месеца на годината. Мантра е, че няма искащи за служители на реда, счита Валентин Радев. Като даде образец, че по 10 души са искащите за едно вакантно място. 197 е бил броят на назначените служители на реда през предходната година. 228 пък са новоназначените пожарникари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР