Министерството на вътрешните работи е извършило с разрешение на съда

...
Министерството на вътрешните работи е извършило с разрешение на съда
Коментари Харесай

МВР удари ловната дружинка на Борисов

Министерството на вътрешните работи е направило с позволение на съда претърсвания в парцели на някогашния началник в горското в Шумен Бейзат Яхя, научи " Сега ". Мъжът е досегашен деятел на ДПС и доближен до някогашния министър председател Бойко Борисов. Неговият син Илтер Бейзатов, който сега е народен представител от ГЕРБ, е изпълнявал длъжността зам.-директор на ловното стопанство " Паламара ", където Борисов обичаше да ловува.

При претърсванията са открити 14 ловни пушки, револвер, ловни титли - меча кожа, еленови рога, както и близо 4000 бутилки алкохол без бандерол. В един от парцелите са открити документи за продажба на държавни парцели, за които се допуска, че са закупени от подставени лица. Обиските са осъществени в границите на дело за пране на пари.

" Сега " разгласява няколко следствия за обичаното на Борисов ловно стопанство " Паламара " и дългогодишния началник в Североизточното държавно дружество Бейзат Яхя. Той беше освободен от съвета на шефовете на горското по време на първия длъжностен кабинет на Румен Радев. През 2020 година ловният парк продаде вкусен имот от 12 дка, върху който са издигнати три солидни здания с обща повърхност 842 кв. м., за едва 83 200 лева Оказа се, че фирмата-купувач  " Еколес Венец " ЕООД е дължала на съображение контракт за паричен заем 162 800 лева на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който дефинира първоначална цена на имота от 81 300 лева, е директно обвързван с Яхя.   И двамата са в управата на сдружението  " Ловно-рибарско сдружение " Паламара ". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков, народен представител от ГЕРБ.

Също по този начин държавното дружество " Паламара " е сключило 15-годишен контракт за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик е функционер на придвижването на Доган. Наемодателят - компанията " Б-НАС " ЕООД се има от Назиф Ахмед Сейфула, дълготраен член на Движение за права и свободи. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на  " Б-НАС "  пристройка в същата постройка, която " Паламара " наема. Справка в имуществената декларация на Яхя сподели, че и тази компания дружно с физическото лице са били в негов дълг. Дружеството " Б-НАС " е дължало на Бейзат Яхя 45 700 лева, а Назиф Сейфула персонално му е дължал 107 000 лева. 

На процедура се получава по този начин - от една страна, ловно стопанство " Паламара " продава преференциално парцел на сдружение, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас. От друга страна ловното дружество наема за потребностите си различен парцел, само че и този път от човек, от който Бейзат Яхя има взимане. Изнесените от " СЕГА " обстоятелства за Бейзат Яхя и имотните покупко-продажби на " Паламара " бяха обект на инспекция от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която излезе с решение, че няма спор на ползи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР