Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи,

...
Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи,
Коментари Харесай

МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната

Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи, осъществени от правосъдните лекари в страната. За това сигнализираха медици от Пловдив, които не са получили за 2018 година общо над 100 000 лева Ако казусът скоро не бъде решен, от гилдията обмислят да преминат и към мирни протестни дейности. Според медиците само Министерство на вътрешните работи не превежда регулярно хонорарите. Няма закъснение на сумите от прокуратурата и правосъдното разследване.

Ситуацията със забавените възнаграждения в Пловдив е най-фрапираща, тъй като тук се намира втората по-големина конструкция на правосъдната медицина в страната. Има лекари, на които не са изплатени суми в размер на 20 000 лв..
Д-р Марин Балтов, шеф на отделението по правосъдна медицина в УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив: На мен персонално за 2018 година ми дължат почти към 15 000 лева за неизплатени хонорари за досъдебните производства. И предприехме първа стъпка - спряхме да вървим на огледи отвън работното време.
Тези спомагателни средства са единствения тласък за младите лекари в специалността, тъй като заплатите им са близки до минималната - към 620 лева
Д-р Марин Балтов, шеф на отделението по правосъдна медицина в УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив: Да може да има целево субсидиране за движимости лица, което да е към Министерство на вътрешните работи. Ние не можем да докараме от Здравната каса пари, с цел да се устояваме, както всички други специалности.
Съдебната медицина е изчезваща компетентност. В цялата страна са останали не повеч от 50-60 лекари, като има области - като Ямбол и Ловеч, в които няма нито един доктор. За да не спре работата, преди три години по неотложност в отделението в Пловдив се връща пенсионираната след 35 години стаж Янка Добрева.
Янка Добрева, инженер-химик в отделението по правосъдна медицина в УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив: След мен назначиха друга колежка, която заставам два месеца и като видя какви са изискванията напусна. Първо - ниско възнаграждение. Второ - никакви модерни техники няма. Всичко е почти алхимия.
На 27 октомври правосъдните лекари от цялата страна ще се съберат в Пловдив, с цел да решат какви дейности ще подхващат, с цел да могат да си получат направеното. От Пловдивската дирекция на полицията дадоха обещание да излязат със мнение по проблема.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР