Министерството на външните работи следи случая с тримата български граждани,

...
Министерството на външните работи следи случая с тримата български граждани,
Коментари Харесай

МВнР следи случая с арестуваните за шпионаж българи

Министерството на външните работи следи случая с тримата български жители, арестувани във Англия по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, оповестиха от външнополитическото ни ведомство.

„ Във връзка с публикуваната от BBC информация за трима български жители, арестувани във Англия по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, Ви осведомяваме, че до този миг управляващите в страната не са се обърнали към Посолството на Република България в Лондон “, декларират от Министерство на външните работи.

Напомня се, че локалните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни посланичество за задържане на български жител единствено при категорично предпочитание на арестуваното лице. „ В този смисъл, при изразено отвращение от съответния български жител, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му. Министерството на външните работи остава в непрекъснат контакт с българското посолство в Лондон и следи случая. “ - прецизират от външнополитическото ни ведомство.

В същото време от Софийска градска прокуратурата оповестиха, че проверяват случая с хипотетичен шпионаж, като работят взаимно с ДАНС. Досъдебното произвеждане е формирано през март 2023 година

„ Във връзка с публикувана информация, че български жители са арестувани на територията на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия за хипотетичен шпионаж в интерес на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че управлява следствие за закононарушение шпионаж по Глава първа от Особената част от Наказателен кодекс. “ - декларират от СГП, като прецизират, че поради характера на досъдебното произвеждане и това, че съдържа класифицирана информация, на този стадий не могат да дават повече детайлности.

Днес стана известно за ареста на трима български жители във Англия по обвиняване, че са шпионирали в интерес на Руската Федерация.

Това са Орлин Русев - на 45 година, от Грейт Ярмът, Норфолк; Бисер Джамбазов - на 41 година, от Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова - на 31 година, също от Хароу.

Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Те работят на разнообразни длъжности, населяват крайградски парцели.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и три години работи на техническа служба в областта на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се показва, че по-късно става притежател на компания, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Русев, чийто финален адрес е къща за посетители на брега на морето в Грейт Ярмът, също по този начин е някогашен консултант в българското министерство на енергетиката.

В Хароу някогашни съседи разказват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е показан като водач в болница, а Иванова се разказва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди към 10 години, е управлявала социална организация, предоставяща услуги на български жители, сред които запознаването им с " културата и нормите на английското общество ".

Според български държавни документи в интернет, те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български жители, живеещи в чужбина, на избори.

Съседи от две къщи, населявани преди този момент от двойката, описват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като дарове.

В последния им дом в Хароу съседите споделят, че детективите са прекарали много време в претърсването му, като полицейското наличие е било очевидно повече от седмица.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са създали самопризнания по обвиняванията. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР