Министерството на външните работи реагира с изключително остра позиция по

...
Министерството на външните работи реагира с изключително остра позиция по
Коментари Харесай

Външно министерство: Щиковете на Съветската армия ни донесоха половин век репресии

Министерството на външните работи реагира с извънредно остра позиция във връзка проведената от съветското посолство галерия " 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма ". Събитието би трябвало да се открие на 9 септември.

" Не би трябвало да си затваряме очите, че щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски страни. Министерство на външните работи няма никакво отношение към тази демонстрация и съветваме съветското посолство да не заема позиция в поддръжка на съмнителна историческа теза ( " избавление " ) ", се споделя в изказването на външно министерство.

Иниституцията добавя, че деветосептемврийският прелом в България е директна последица от оповестяването на война на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики на 5 септември 1944 година. Последва нахлуване на руски войски на територията на неутралната по отношение на Съюз на съветските социалистически републики България.

В позицията се напомня и различен исторически факт - че Съюз на съветските социалистически републики афишира война на България, когато на власт преди малко е пристигнало ново демократично държавно управление, оповестило се за преустановяване на връзките с нацистка Германия и удостоверило позицията на неутралитет на Царство България по отношение на Русия. Резултатът е, че България е краткотрайно окупирана от Съветския съюз.

" Дългосрочните последствия за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в руската зона на въздействие - 45 години ръководство на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вид на комунистическата идеология ", приключва позицията на МнВР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР