Министерството на външните работи публикува лаконично съобщение в БТА, в

...
Министерството на външните работи публикува лаконично съобщение в БТА, в
Коментари Харесай

Никой не иска да припознае заподозрените в руски шпионаж за свои хора в секциите в Лондон

Министерството на външните работи разгласява сбито известие в Българска телеграфна агенция, в което трансферира отговорността за назначението на двама обвинени за съветски шпионаж българи в управлението на изборни секции в Лондон.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са задържани от английските управляващи още през февруари 2023 година с съмнения за съдействие на съветските служби за сигурност - обществено знае се единствено това, че у тях са открити голям брой подправени документи за идентичност от непознати страни, както и прескарти на публицисти.

Както Иванова, по този начин и Джамбазов са взели участие в секционни комисии във Англия при поредност от национални, европейски избори и референдуми от 2015 до 2021.

От Министерство на външните работи разгласяват информация единствено за парламентарния избор от април 2021 година, когато Катрин Иванова е била ръководител на Секция 2 в посолството на България в Лондон, а сътрудникът ѝ - в Ийлинг.

" Същите са номинирани от българската общественост в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон ", споделят от Външно министерство, без да дават каквито е да е други детайлности.

Оттам цитират Изборния кодекс, съгласно който ЦИК е длъжна да назначи хора, препоръчани от локалните български общности в чужбина, в случай че нито една партия не е направила предложение за състава на секцията в съответната локация.

Англия обаче е една от страните с най-голяма централизация на български емигранти - на въпросните избори през 2021 година са дали своят вот над 32 000 души. Тогава бяха получени поръчки за разкриване на 90 места, само че поради излизането на страната от Европейски Съюз и Изборния кодекс те трябваше да понижат до 35 секции. Тринадесет от тях са били в Лондон, три - в посолството.

Остава неразбираемо за какво нито една политическа мощ не е номинирала собствен кандидат-председател за една от трите секции в посолството.

От Министерство на външните работи цитират единствено информация за това, че " и двамата имат предишен опит в предходни избори през 2017 и 2019 година ".
Участието им в секционните комисии обаче може да се наблюдава още до организирането на референдума на Росен Плевнелиев за електронното гласоподаване от октомври2015 година, извършен редом с локалните избори в страната.Джамбазов и Иванова са били в секционни комисии в Лондон и през есента на идната 2016 година при едновременното гласоподаване за президентските избори и референдума на " Шоуто на Слави ". Тогава Джамбазов към този момент е бил ръководител на изборна секция в Ийлинг, а Катрин Иванова - секретар на секцията в посолството.На предварителните парламентарни избори през 2017 година двамата още веднъж заемат същите функционалности.Двамата се появяват в секционните комисии и напролет на 2019 година, когато се организира гласуването за Европейски парламент.Последното им присъединяване в комисиите е на първите (от общо три) избори през 2021 година Оттам нататък документите на ЦИК към този момент не загатват техните имена.
От данните на Външно министерство не излиза наяве дали " българската общественост " е предложила Иванова и Джамбазов единствено за последното им предопределение и дали те са номинирани от политически партии в предишното.

От ЦИК към момента не са излезли с ясна информация за метода, по който се е стигнало до назначението на двамата. В сряда представителят на комисията Росица Матева споделя пред Българска телеграфна агенция, че двете имена на обвинените не били задоволителни, с цел да се откри дали те са членували в комисии - макар че Министерство на външните работи по-късно публично го удостовери, а английската медия BBC го знаеше още по-рано.

Матева споделя единствено, че " даже тези лица да са взели участие в секционни изборни комисии, по никакъв метод не може да даде отражение в резултатите на изборите, защото става въпрос за работата на групов орган ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР