Министерството на външните работи публикува актуална информация за мерки и

...
Министерството на външните работи публикува актуална информация за мерки и
Коментари Харесай

Актуална информация за мерките и ограниченията при придвижването в Европа и по света

Министерството на външните работи разгласява настояща информация за ограничения и органичения на напредването в страни от Европа и по света към 24 март по отношение на пандемията от ковид.

Турция – От 24 март е въведена възбрана за влизане на чужденци на летище Истанбул. Кацналите на летището задгранични жители (включително българи) не се позволяват на територията на Турция, като престоят им се лимитира в границите на директна зона. Последният полет на Турските авиолинии до София ще се състои на 25 март (сряда) в 08:35 часа. Към момента единствените други разновидности за завръщане на български жители, намиращи се в Турция, е със личен автомобил през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Пешеходно прекосяване на границата се позволява през Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново.

В градския и междуградски превоз в Турция е въведено ограничаване транспортните средства да транспортират до 50% от оптимално допустимия брой пасажери. Турските жители са призовани да не напущат домовете си и да лимитират придвижването си до най-малко. Официални ограничавания на придвижването на жителите обаче към момента не са въведени.

Австрия – Удължени са до 13 април съществуващите забрани за:

•    Влизане в търговски и предоставящи услуги обекти, включително и други юридически лица, разрастващи стопанска дейност;

•    Съществуващите забрани за кацане на въздухоплавателни средства;

•    Съществуващата възбрана за достъп до публични места.

От 22 март пътуванията, които са свързани с репатриране, са освободени от рестриктивните мерки за пътешестване, въведени за влизането през сухопътните граници с Германия, Италия, Лихтенщайн, Швейцария, Словения и Унгария. Австрийските авиолинии няма да реализират цивилен полети най-малко до 19 април.

Белгия – Забранени са „ несъществените “ пътувания. Въведени са краткотрайни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Ограничено е придвижването сред градовете. Полицията следи за съблюдаване на режима за напредване.

Люксембург – Въведени са забрани за напредване в границите на градовете, както и сред тях. Поставени на краткотрайни Граничен контролно-пропусквателен пункт. Пограничните служащи минават границата със документи. Разрешено е придвижването на артикули и товари.

Португалия – Продължават рестрикциите за задгранични жители, идващи в Португалия по въздух или по море. До страната се позволяват единствено португалските жители и дълготрайно пребиваващите - след съответната инспекция за грипоподобни признаци. Всички останали жители подлежат на инспекция по отношение на здравния статус и биват извозвани към летищата за тръгване до страната си на генезис. 

Метрото в Лисабон минава на разписанието на влаковете, планувано за почивните дни: понижен брой вагони и разреждане на влаковете на по-големи шпации от време.

Англия – Очаква се вариантите за директни полети до България да бъдат все по-ограничени във времето.  Към момента няма ограничавания за осъществяване на летищен трансфер и директен престой на територията на Обединеното кралство. Директни полети до България извършват следните самолетни компании: „ България ер “, „ Бритиш еъруейс “, „ Изиджет “, „ Райънеър “ и „ Уизеър “. Директни полетите се извършват по следните направления:

    Манчестър – София („ Изиджет “);

    Ливърпул – София („ Райънеър “);

    Бирмингам - София („ Райънеър “);

    Лондон – Варна („ Уизеър “);

    Лондон – Пловдив („ Райънеър “/;

    Лондон – София ( “България ер “);

    Лондон – София ( “Бритиш еъруейс “);

    Лондон – София („ Райънеър “);

    Лондон – София („ Изиджет “);

    Лондон – София („ Уизеър “);

„ Райънеър “ предлага на всички свои клиенти, чиито полети са били анулирани, да презаверят своите билети за полет до 25 март 2020 година, когато се чака броят на полетите да бъде доста сведен.

„ България ер “ има анулирани полети на следните дати:

    23.03.2020 година

    27.03.2020 година

    29.03.2020 година

    01.04.2020 година

    25.04.2020 година

За момента към момента има свободни места в полетите на „ България ер “ за следните дати: 25, 28 и 30 март 2020 година

„ Изиджет “ ще прекрати огромна част от полетите си от 24 март 2020 година На пасажерите се предлага да презаверят гратис своите билети за по-късна дата.

Към английските жители е отправена рекомендация да се въздържат от пътувания в чужбина. Затворени са учебните заведения в Анлгия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Черна гора – Два телефонни номера са отворени за даване на помощ на жители в потребност. Тел. 067 19 44 76 (всеки ден от 09.00-18.00 без неделя) дава психо-социална поддръжка както за черногорски, по този начин и за задгранични жители. Съветите могат да бъдат по всевъзможни въпроси, свързани с настоящата обстановка, като боязън, тревога, терзания и други резултати на изолацията.

Тел. 067 19 44 75 (09.00-18.00 всеки ден без неделя) дава помощ на възрастни хора, хора с хронично заболяване и хора в самоизолация - както черногорски, по този начин и задгранични жители,  при извършване на покупки на хранителни артикули, медикаменти и други артикули от първа нужда и заплащане на сметки.

Косово – От 24 март са въведени спомагателни ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19, както следва:

•    Наложена е възбрана за придвижване на жители и транспортни средства за времето от 10:00 ч. до 16:00 ч. и от 20:00 ч. до 06:00 ч. Забраната не важи за медицинските случаи, доставката на артикули от първа нужда, включващи храни и медикаменти за хора и животни, както и не лимитира дейностите, свързани с ръководството на пандемията, т.е. активността на централните и общинските управляващи в секторите опазване на здравето, сигурност и държавна администрация;

•    Разрешено е придвижването за стопански субекти, избрани в лист на Министерство на стопанската система, както и превозването на артикули за обезпечаване действието на комерсиалната мрежа (аптеки и хранителни магазини);

•    Движението навън се прави от не повече от две лица дружно, при съблюдаване на разстояние от не по-малко от 2 м. разстояние посред им;

•    Забранява се всякакво събиране на хора навън или закрито, с изключение при осъществяването на действия за попречване и битка с епидемията.

Общините не престават да обслужват жители, само че с понижен потенциал. Министерството на здравеопазването сътвори специфичен уеб страница https://www.kosova.health/en със съответната информация, в това число превантивни ограничения за COVID-19 и настоящи публични статистически данни. Въведен е телефон за незабавни случаи: 038 200 80 800.

Канада – Всички идващи в Канада интернационалните пасажери следва да съблюдават режим на самоизолация за 14-дневен интервал, като на входните пунктове в Канада ще бъде предоставяна информация на всеки пасажер по отношение на мярката. На всеки ще бъдат задавани въпроси по отношение на здравословното му положение. Наред с наложените забрани са планувани и изключения за следните категории лица:

•    Сезонни селскостопански служащи, служащи заети в рибния бранш, жители, заети с грижата за възрастни хора, както и всевъзможни други краткотрайно наети задгранични работници;

•    Чуждестранни студенти, притежаващи годно позволение за образование, или такива, които са били утвърдени за приемане на съответното позволение към датата 18 март 2020 година, когато са постановени посочените забрани за влизане/пребиваване;

•    Граждани, подали молба за непрекъснато престояване, която е била утвърдена преди 16 март 2020 година, само че които към момента не са влизали на територията на Канада.

За да се подсигурява сигурност в браншове като търговия, опазване на здравето и хранителна индустрия, на краткотрайно наетите задгранични служащи в тези браншове ще им бъде разрешено да пътуват/пребивават в Канада, като за тях ще важат посочените изключения.

Изключенията не влизат в действие незабавно и не следва неотложно да бъде предприемано пътешестване до Канада. Мерките ще бъдат оповестени в допълнение от канадските институции.

Освен за посочените нагоре категории жители, възбраните за влизане/пребиваване в Канада не важат и за:

•    Чужденци, пътуващи за Канада по покана на държавното управление на Канада, като тази покана е обвързвана с битката с COVID-19;

•    Членове на фамилии на канадски граждани;

•    Членове на фамилиите на жители с непрекъснато престояване в Канада;

•    Гражданин, притежаващ документално позволение да влезе на територията на Канада за събиране на семейство;

•    Гражданин, регистриран от индианската общественост по силата на експлицитен нормативен акт;

•    Акредитираните в Канада дипломати и членове на техните фамилии (вкл. НАТО, Организация на обединените нации и други интернационалните организации);

•    Екипажи на самолети.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР