Министерството на външните работи на Унгария работи по организацията на

...
Министерството на външните работи на Унгария работи по организацията на
Коментари Харесай

След година война: Виктор Орбан се готви за пътуване до Киев - Свят

Министерството на външните работи на Унгария работи по организацията на посещаване на министър-председателя Виктор Орбан. Това разгласи в изявление за унгарския портал Index.hu външният министър на страната Петър Сиярто.

Първият посланик на Будапеща трябваше да отговори на директния въпрос на журналиста Андраш Шиклош: Защо министър председателят Виктор Орбан до момента не е посетил Киев, откакто водачите на голямото болшинство европейски страни към този момент са провели диалози в украинската столица, а неотдавна и американският президент пътува там на блиц посещаване?

„ Когато пристигна време за визитата, ще пътува и унгарският министър председател, Министерство на външните работи сега работи по нейната подготовка “, разгласи Сиярто.

Самият министър също не е пътувал до украинската столица, само че не е получавал и покана за това. „ Ако получа покана и можем авансово да се договорим за главните тематики и времето на визитата, на драго сърце ще отида, само че такава покана към момента не е пристигнала “. В същото време от началото на войната Сиярто на няколко пъти посети Москва, а последно и Минск.

Обяснението му е, че информационните канали би трябвало да бъдат оставени отворени, с цел да могат противопоставящите се страни в даден миг да договарят свястно. „ Защото в случай че няма подобен канал, няма опция за никакви договаряния, няма и вяра за мир. Също по този начин желаех в Минск по време на договарянията, а по-късно и на конференцията да не се вземат ограничения или решения, които биха могли да доведат до краткотрайно или географско разширение на войната “, споделя още министърът.
Голяма част от изявлението на Сиярто за комплицираните унгаро-украински връзки е отдадена на правата на унгарското малцинство в Украйна, по този начин, както се вижда казусът от Будапеща. Външният министър на Унгария напомня, че страната му желае унгарците да си върнат правата, които са имали в Украйна до 2014 година

Петър Сиярто обаче декларира на въпрос дали Унгария ще склони да оказва помощ на Украйна даже с оръжие, при удобна смяна с въпроса за малцинствата, че даването на оръжие и правата на унгарската национална общественост нямат нищо общо. Будапеща не дава оръжие на Киев тъй като счита, твърди Сиярто, че това ще докара до удължение и ескалаця на войната.

В същото време излиза наяве, че Будапеща се пробва да разиграе картата си с поддръжка за Украйна против правата на малцинствата, тъй като в идващото изречение ръководителят на унгарската дипломация споделя, че „ в случай че украинците възстановят изконните права на унгарските малцинства, ние няма да блокираме, а ще допринесем за свикването на министерския комитет Украйна-НАТО “.

На въпрос на изданието: " Как виждате по кое време може да свърши войната? ", Сиярто дава отговор по този начин: " Мисля, че това зависи само от едно нещо, а точно по кое време руснаците и американците ще решат да седнат да договарят. Въпросът, несъмнено, е тази война да свърши допустимо най-скоро ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР