Министерството на външните работи на Турция отбеляза в съобщение от

...
Министерството на външните работи на Турция отбеляза в съобщение от
Коментари Харесай

Турция няма претенции към разширението на гръцките териториални води

Министерството на външните работи на Турция означи в известие от сряда, че разширението на териториалните води на Гърция от 6 на 12 благи в Йонийско море не визира Егейско море, написа електронното издание на вестник Kathimerini, представен от организация " Фокус ".

„ Разширението на гръцките териториални води в Йонийско море до 12 морски благи стига до южната част на Пелопонес и не визира Егейско море по никакъв метод “, съобщи представителят на дипломатическото ведомство Хами Аксой. „ Турция има жизненоважни права и ползи в полузатвореното Егейско море, където доминират характерни географски условия. Позицията на Турция, че териториалните води в Егейско море не би трябвало да се уголемяват едностранно по метод, който да лимитира свободата на корабоплаването, както и достъпа до намерено море както на Турция, по този начин и на трети страни, е добре известна на всички страни. Нашата позиция остава непроменена “, добави той.

Турция и Гърция би трябвало да възобновят в понеделник, след 5-годишна пауза, проучвателните диалози, които те организират от 90-те години на предишния век. Това ще бъде 61-ият кръг на диалозите, към този момент Атина и Анкара не са постигнали прогрес. В сряда сутринта министър председателят Кириакос Мицотакис, по време на парламентарен спор по отношение на разширението на териториалните води, повтори дългогодишната позиция на Гърция, че е в правото си да уголемява териториалните си води, когато и където реши, в това число на юг от Крит и другаде. Първият посланик на Атина Никос Дендиас направи сходна декларация във вторник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР