Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните

...
Министерството на външните работи на Сирия заяви, че счита неотдавнашните
Коментари Харесай

Дамаск: Атаките на Израел срещу сирийски летища са военно престъпление

Министерството на външните работи на Сирия съобщи, че смята неотдавнашните израелски въздушни удари по гражданска инфраструктура за военно закононарушение, оповестява " Ройтерс ".

Изявлението на ведомството е във връзка израелските офанзиви, осъществени преди дни, срещу международното летище Алепо, които повредиха пистата и го затвориха за употреба в границите на повторно за седмица.

" Повтарящите се израелски офанзиви, изключително систематичното и съзнателно ориентиране към цивилни обекти в Сирия - последното от които беше ударът против интернационалното летище Алепо - е еднакво на експанзия и военно закононарушение съгласно интернационалното право ", акцентират от министерството и допълват, че Израел би трябвало да бъде измамен под отговорност за нападението.

Израел ускори ударите по сирийските летища, за да попречи на възходящото потребление от страна на Иран на доставките по въздух на оръжия за негови съдружници в Сирия и Ливан, в това число Хизбула.

Техеран възприе въздушния превоз като по-надеждно средство за снабдяване на военна техника на своите сили и съюзнически бойци в Сирия, откакто наземният превоз неколкократно беше преустановяван.

Израел от дълго време гледа на задълбочаването на позициите на своя зложелател Иран в Сирия като опасност за националната сигурност и разширява обсега на своите удари, с цел да пресече този нов транспортен способ, обясниха осведомени с въпроса източници.

Атаката от предходната седмица нанесе щети на летището в Алепо точно преди идването на аероплан от Иран, изясни пълководец на подкрепян от Иран районен съюз, осведомен с случая.

Израел нанесе удар и по летището в Дамаск, повреждайки оборудването. По данни на държавното управление на Сирия това е второто сходно нахлуване от страна на Израел против летището от юни насам, когато въздушни удари по пистата го извадиха от употреба за две седмици.

Ръководителят на комисията по външни работи и защита на Кнесета Рам Бен-Барак уточни, че задачата на Израел в Сирия е да предотврати проекта на Иран " да сътвори нов фронт против Израел в Сирия и да укрепи опциите на Хизбула в Ливан ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР