Министерството на външните работи на РСМ поддържа връзка с македонското

...
Министерството на външните работи на РСМ поддържа връзка с македонското
Коментари Харесай

Османи: РСМ остава ангажирана към македонското малцинство в Албания

Министерството на външните работи на РСМ поддържа връзка с македонското национално малцинство в Албания по въпроси, които вълнуват македонците тук, и е интензивно ангажирано в отбраната и насърчаването на тяхната етническа, културна и езикова уникалност. Това съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след работно посещаване в градовете Требище и Пустец в Албания. Той се срещна с деятели и представители на локалните македонски организации.

Това второ следващо посещаване на Османи при македонците в Албания през последните няколко месеца е в границите на съдействието сред Министерството на външните работи и македонските сдружения от тази прилежаща страна, оповестиха от македонското външно министерство.

Фокусът на диалозите на Османи с домакините е бил позицията на македонците в Албания и поддръжката, която получават от институциите на Македония.

На срещата с представителите на Требище бяха разисквани и опциите за смяна на работното време на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Требище-Джепище “, като извънредно значим за македонското население в региона на Голо Бърдо за разширение на съдействието сред локалните звена от двете страни на границата и за поощряване на икономическото и културно съдействие.

Османи е подчертал, че ще приготви информация за държавното управление и проект за деяние по какъв начин Македония и нейните институции могат да оказват помощ на македонците в Албания посредством съответни планове.

По-късно и министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски разяснява тематиката, като сподели, че македонците в Албания не би трябвало да изпитват напън и би трябвало да бъдат свободни да заявят своята еднаквост по време на идното броене на популацията в страната. Ковачевски акцентира, че е сигурен, че Албания ще организира броене съгласно европейските стандарти и че ще реагира, в случай че има са напън и въздействие върху македонското малцинство.

" Колкото до македонците в Албания, това е одобрена общественост, която има своя политическа партия. Имат народен представител, кмет... Ние като страна постоянно присъстваме измежду тях. Въз основа на преброяването всеки един от тях ще може свободно да се показва в Албания като македонец. И това, което знам, е, че Албания ще организира преброяването въз основа на всички най-високи стандарти на Европейски Съюз и Евростат, сигурно ще предотврати напън във връзка с каквото и да е въздействие върху всеки жител, без значение от неговата етническа принадлежност ", добави Ковачевски.

Премиерът ще разиска проблемите на македонците в Албания с албанския си сътрудник Рама на идната среща на върха " Отворени Балкани " в Белград. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР