Министерството на външните работи на Полша осъди пропутинските и антиукраинските

...
Министерството на външните работи на Полша осъди пропутинските и антиукраинските
Коментари Харесай

Полша: Руски агенти, Зеленски: Москва се радва

Министерството на външните работи на Полша осъди пропутинските и антиукраинските лозунги по време на фермерските митинги в страната, като съобщи, че те " евентуално " са въздействие на Русия. (Видеото е архивно - Европейска комисия подлага на критика през 2023 година Полша и Унгария поради отхвърли им да внасят украинско зърно.)

По време на митингите против конкуренцията на вноса на по-евтини украински артикули фермерите в Гожички, Южна Полша, разпънаха афиш с надпис " Путин, оправи Украйна, Брюксел и нашето държавно управление ".



Снимката на транспаранта беше необятно публикувана в обществените мрежи, предизвиквайки гневни реакции от страна на доста украинци и поляци.

" Смятаме, че това е опит за узурпиране на земеделското протестно придвижване от крайнодесни и безотговорни групи, евентуално под въздействието на съветски сътрудници ", оповестиха от полското външно министерство.



Оттам приканиха уредниците на митинга да " разпознават и отстраняват от своето придвижване малцината основатели на сходни дейности ".

По-рано полската полиция заяви, че е почнала следствие за пропагандиране на фашистки или тоталитарен режим и подбудителство към ненавист, по отношение на лозунга за Путин.



Връзките на Полша с Украйна се утежниха поради блокадите на границата, проведени от аграрни производители, единствено няколко седмици откакто Варшава съумя да потуши сходна двумесечна обсада, проведена от полски водачи на камиони.

При обособен случай полски фермери отвориха два украински товарни вагона на граничния пункт Медика и разсипаха зърно върху релсите.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков назова това " политическа провокация, целяща да раздели нашите нации ".

Украинският президент Володимир Зеленски предложи среща с полското държавно управление за решение на казуса с блокадата на границата, която съгласно него е преференциална единствено за Москва.

Блокадата, която може да попречи на доставките на оръжие, още веднъж разпали напрежението сред съседите, а плакатът на полски протестиращ, призоваващ съветския президент Владимир Путин да пристигна и да вкара Украйна " в ред ", провокира отвращение.

" Инструктирах моето държавно управление да бъде на границата сред нашите страни допустимо най-скоро, до 24 февруари ", съобщи Зеленски, като предложения министър-председателя Доналд Туск да се причисли, съобщи Агенция Франс Прес.

" Това е въпрос на национална сигурност... Готов съм да бъда на границата ", акцентира Зеленски.

" Тази обсада на границата, за жалост, усилва опасността за доставките на оръжие за нашите момчета на фронта ", сподели Зеленски.

" Сега единствено Москва се радва ", добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР