Министерството на външните работи на Косово взе решение да не

...
Министерството на външните работи на Косово взе решение да не
Коментари Харесай

Прищина забрани на сръбски държавници да влизат в Косово

Министерството на външните работи на Косово взе решение да не разрешава публични представители на Белград да влизат на територията на Косово, съобщи БГНЕС, базирайки се на МИА. Агенцията цитира заместник-министъра Йетлир Зиберай, който съобщи, че решението е разследване от „ нападенията и закани на сръбската политика по отношение на Косово ”.

„ Заради хибридните закани, които Сърбия насочва към Косово, непрекъснатите пропаганди и подправените вести за страната и нашите жители, както и неотдавнашните опити да се провокира по този начин наречената филантропична рецесия в северната част на Косово, Министерството на външните работи няма да позволи на нито един формален представител от Белград да посети Косово. Докато продължава това отношение, всички претенции ще срещат отвод ”, посочи заместник-министърът.

Почти година не престават напрегнатите връзки сред Прищина и Белград, като двете страни постоянно си разменят обвинявания една против друга. В основата на абсурда стои нежеланието на Сърбия да допусне участието на Косово в редица интернационалните организации. От своя страна, Прищина отговори с въвеждането на високи мита за сръбските артикули и редица забрани, касаещи сръбските политици.

Всичко това се случва и на фона на продължаващите договаряния сред Сърбия и Косово с посредничеството на Европейски Съюз, които би трябвало да сложат точка на двустранния спор и да урегулират връзките, тъй че Сърбия да признае най-сетне суверенитета на своята някогашна провинция. Независимостта на Косово е оповестена през февруари 2008 година и оттогава е приета от над 100 страни, в това число множеството членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Признаването и от страна на Белград, което неизбежно може да докара до рухването от власт на държавното управление, което го направи, ще в профил една от главните спънки за присъединението на Сърбия към Европейски Съюз. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР