Министерството на външните работи на Китай призова днес Съединените щати

...
Министерството на външните работи на Китай призова днес Съединените щати
Коментари Харесай

Китай призова САЩ за взаимни отстъпки и нормализиране на двустранните отношения

Министерството на външните работи на Китай прикани през днешния ден Съединените щати да имат вярно схващане за Китай, да са склонни на компромиси и да възстановяват двустранните връзки, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Мао Нин, говорителка на китайското ведомство, направи тези мнения в отговор на изявление на американския президент Джо Байдън, че скоро може да настъпи смяна в американско-китайските връзки.

В взаимна декларация, оповестена през уикенда, водачите от групата на седемте най-развити стопански системи (Г-7) обявиха, че са обединени към концепцията за понижаване на рисковете в връзките с Пекин, само че не и за преустановяване на икономическото съдействие. Лидерите от Г-7 акцентираха в текста разнообразни проблеми, свързани с Китай - от въпроса за Тайван и китайските морски искания, до тематики като икономическата насила и човешките права. Текстът акцентира напрежението сред Пекин и Групата на седемте, в която с изключение на Съединени американски щати вземат участие още Германия, Канада, Италия, Франция, Англия и Япония, отбелязва Ройтерс.

За разлика от миналогодишната взаимна декларация на Г-7, в която Китай бе упоменат 14 пъти, в тази той е упоменат над 20 - най-големия брой през последните години.

Освен че изрази противоречие с мненията на Г-7 за Тайван, който Китай счита за своя територия и твърди, че проблемите с демократично управлявания остров са част от вътрешните работи на Китайската национална република, Пекин упрекна Вашингтон и неговите съдружници в двойни стандарти по отношение на мненията по отношение на натрупването на нуклеарни оръжия и потреблението на икономическо въздействие.

Вчера американския президент Джо Байдън съобщи, че Г-7 е постигнала единодушие за обединен метод по отношение на Китай, който планува диверсифициране на веригите за доставка, с цел да се понижи зависимостта от една страна, и загатна, че скоро ще беседва с китайския президент. Страните от Г-7 са по-единни от всеки път в " взаимното опълчване на икономическата насила и противодействието на нездравословните практики, които вредят на нашите служащи ", означи Байдън.

Въпреки реакцията на Пекин, Байдън съобщи, че " доста скоро " чака стопляне на хладните връзки с Китай. Някои анализатори обаче не виждат признаци за неотложно понижаване на напрежението, изключително като се има поради бързото опровергаване от страна на Пекин. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР